Otoyol özelleştirmesine Uzakdoğu ilgisi

Otoyol özelleştirmelerine Avrupa ve Uzakdoğu'dan stratejik yatırımcılar ve fonlardan ilgi olduğu belirtiliyor.

Otoyol özelleştirmesine Uzakdoğu ilgisi

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın (ÖİB) ihaleye çıkardığı ve son teklif verme süresi 15 Aralık 2011 olan otoyollar ve köprülerin özelleştirilmesi için Avrupa ve Uzakdoğu'dan stratejik yatırımcılar, sermaye fonları ve büyük emeklilik fonlarının ilgi gösterdiği belirtilirken, yatırımcılara veri odasının Ekim ayında açılması bekleniyor.

Reuters'a bilgi veren üst düzey bir yetkilisi, "Dünya ekonomilerinde yaşanan sorunlar ve Türkiye'nin giderek güçlenen durumu birkaç özelleştirmeye ilgiyi artırdı. Bunların başında otoyol özelleştirmeleri geliyor. Bu kapsamda özellikle Avrupa ve Uzakdoğu'ndan yoğun ilgi var" dedi.

ÖİB, "Edirne-İstanbul-Ankara Otoyolu", "Pozantı-Tarsus-Mersin Otoyolu", "Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu", "Toprakkale-İskenderun Otoyolu", "Gaziantep-Şanlıurfa Otoyolu", "İzmir-Çeşme Otoyolu", "İzmir-Aydın Otoyolu", "İzmir ve Ankara Çevre Otoyolu", "Boğaziçi Köprüsü", "Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Çevre Otoyolu" ve bunlar üzerindeki hizmet tesisleri, bakım ve işletme tesisleri, ücret toplama merkezleri ve diğer mal ve hizmet üretim birimleri ile varlıkları, tek paket halinde 25 yıl süre ile işletme haklarının verilmesi yöntemi ile ihaleye çıkardı.

İhalede geçici teminat tutarı 200 milyon dolar olarak belirlenirken, son teklif verme tarihi 15 Aralık 2011 olarak açıklandı. Ön yeterlilik için firmaların 18 Kasım 2011 tarihine kadar ÖİB'ye başvurması gerekiyor. İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak ve sonrasında görüşmeler yapmak suretiyle pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek.

Otoyolların önemli bir stratejik varlık olduğunu belirten ekonomi yetkilisi, "Dünyadaki yabancı yatırımcıların, büyük otoyol işletmecilerinin ilgisi var. Dünyadaki konjonktüre karşın sermaye fonlarının veya büyük emeklilik fonlarının ilgisi var. Yabancı bir otoyol şirketi, Türk şirketler ve yanlarına finansal iştirak yapacak sermaye fonları ile konsorsiyumlar oluşturulabilir. Bu konuda kısa süre içinde konsorsiyum şirketlerinden açıklamalar yapılabilir" dedi.

Otoyolların önemli yatırım ihtiyacı olmadığını ve gelecek 25 yıl nakit akımının yatırımcılar tarafından net şekilde öngörülebildiğini belirten uzmanlar ise, otoyolların büyüme potansiyeli taşıdığını ve geçmiş 10 yıla ait gelir ve araç geçiş sayılarının belirli olduğunu ifade ediyor.

Özelleştirmenin finansmanında uluslararası bankalar ile Türk bankalarının yer almaya istekli olduğunu belirten yetkili, "Bankalar için çok uygun bir finansman fırsatı sunuyor. Ayrıca finansmana sermaye koyacak yurtdışı emeklilik fonları olabilir" dedi.

Daha önce medyaya Akfen Holding , Koç Holding , Sabancı Holding , Çukurova Holding, Fiba, Nurol Holding, Anadolu Endüstri Holding, Portekizli Brisa , İtalyan Autostade gibi şirketlerin otoyol özelleştirmelerine ilgi gösterdiği haberleri yansımıştı.

Sayfa Yükleniyor...