'Özel markalı ürünlere sınırlama sıkıntı yaratır'

Plat Özel Markalı Ürünler Tedarikçileri Derneği Başkanı Mete Buyurgan yaptığı yazılı açıklamada, Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı'nda özel markalı ürünlere ilişkin sınırlamanın ciddi sıkıntı yaratacağını belirtti.

Plat Özel Markalı Ürünler Tedarikçileri Derneği Başkanı Mete Buyurgan, uzun zamandır askıda bekleyen Büyük Mağazalar Yasa Tasarısı'yla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada şöyle denildi: "Yasa taslağında bulunan “perakendecilerin özel markalı ürünler olarak ürettirip satmakta olduğu ürünlerin toplam cirolarının 20' sini veya satışa sunulan ürünün kategorisindeki ürünlerin yüzde 20'sini geçemez” maddesi ile sınırlandırılması özellikle KOBİ'lerimize ciddi bir sıkıntı yaratacaktır.

Bu durum, binlerce kişi istihdam eden sektörde işsizlik rakamlarının çok yükselmesine de sebep olacak fakat bundan daha önemlisi büyük üreticiler ve büyük perakendecilerin çalıştığı, küçük ve orta ölçekli firmaların ise küçük oyuncu olarak bile sektörde var olamayacakları bir sonucu oluşturacaktır.

Birçok ülkede bu tür ürünlerin payı yüzde 30-40 lar seviyesine ulaşmış durumdadır. Özel markalı ürünler aynı zamanda enflasyon ile savaşta da çok stratejik ürünler olup rekabeti düzenleyici bir etki yapmaktadırlar. Perakendeciler de ekonomik ama kaliteli ürünler ürettirerek hem tüketiciye bir fayda sunmakta hem de rakipleri ile bu ürünler sayesinde farklılaşma imkanı bulmaktadırlar. Böyle bir madde ile bir sınırlandırma yasağı koymak birçok kurumu ve kişiyi mağdur edeceği gibi ticaret etiğine ve aynı zamanda rekabet ruhuna da aykırı olacaktır."

Sayfa Yükleniyor...