Özelleştirmeden Hazine'ye 4.2 milyar lira

Maliye Bakanı Şimşek, ÖİB'den Hazine'ye 4.2 milyar liralık kaynak aktarıldığını söyledi.

Özelleştirmeden Hazine'ye 4.2 milyar lira

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, özelleştirme uygulamaları sonucu elde edilen 4.2 milyar liralık kaynağın bugün itibariyle Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından Hazine'ye aktarıldığını söyledi.

Reuters'ın sorusunu yanıtlayan Şimşek, "Söz konusu tutar bugün itibariyle Hazine Müsteşarlığı hesaplarına aktarılıyor. Bu sene özelleştirmeden beklenen bütçedeki hedef 4 milyar lira iken yılın başında tek seferde 4.2 milyar liralık özelleştirme gelirini Hazine'ye aktarmış oluyoruz" dedi.

Söz konusu kaynak Halk Bankası'nın ikincil halka arzından elde edilen gelirin yanı sıra elektrik dağıtım şirketlerinin özelleştirmesinden sağlanan taksitlerin tahsilatı ve bazı gayrimenkul satışlarından elde edildi.

Hükümetin özelleştirmede daha gelir odaklı bir stratejiye geçmesinin ilk halkası olan Halkbank'ın ikincil halka arzında 2012 yılı Kasım ayında 4.51 milyar liralık büyüklüğü ile İMKB tarihinin en büyük halka arzı olmuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda 2013 bütçesini sunuşunda Şimşek, 2012'de özelleştirme gelirlerinin 10.4 milyar lira olan bütçe hedeflerinin altında kalacağını ifade ederek, Kasım sonu itibariyle özelleştirme gelirlerinin 6.3 milyar TL'ye ulaştığını, bunun 1.8 milyar liralık kısmının Hazine'ye aktarıldığını bildirmişti.

Şimşek, "Özelleştirmede onay ve sözleşme aşamasındaki uygulamalar yaklaşık 2 milyar lira civarında" demişti.

Sayfa Yükleniyor...