Özen: BBVA'nın çıkış ihtimalini görmüyorum

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, bankanın ana ortaklarından İspanyol BBVA'nın Garanti'den çıkışı ile ilgili bir ihtimal görmediğini söyledi.

Özen: BBVA'nın çıkış ihtimalini görmüyorum

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, bankanın ana ortaklarından İspanyol BBVA'nın Garanti Bankası'ndan çıkışı ile ilgili bir ihtimal görmediğini söyledi.

İstanbul'da düzenlenen 10. teknoloji ödülleri toplantısında gazetecilerin sorusu üzerine Özen şunları söyledi:

"İspanyol bankacılık sistemini ikiye ayırmak gerekiyor. İspanyol bankacılık sisteminde halk bankaları dediğimiz sistem hakikaten çok zor durumda. BBVA'nın sermaye ihtiyacı olmadığını en yetkili ağızlardan birisi olan IMF açıkladı. Yapılan stres testlerinin sonucunda yeni yapılan stres testlerinin de sonucunda sermaye ihtiyaçları olmadığı şu an kesin. Ben bunu söylemiyorum, IMF söylüyor.

İspanyol bankacılık sistemine ikili bakmak lazım. Özel sektör bankaları gayet iyi durumda. Önümüzdeki üç sene zaman zarfı içerisine bu bankaların çok avantajlı konuma geleceğini düşünüyorum. Ama İspanyol ekonomisindeki zorluklar da ortada. Olaya şöyle bakmak lazım; yanlış kurulmuş bir Avrupa olduğu ortaya çıktı. Avrupa Birliği kurulurken, bir sürü hatalar yapıldı. Buradaki olay, beraber girdiler krize, beraber çıkacaklar, eğer AB'nin devam etmesini istiyorlarsa, eğer avronun devam etmesini istiyorlarsa.

Eurobond çıkmadan bunların krizden çıkması zor. Hiçbir ülke, yüzde 6 faiz öde, büyüme yok, vergilerde artış yok, ama faiz giderlerinin birden iki katına çıkmasıyla bunun sürdürülmesi mümkün değil. İşte ortak Eurobond'un faydası burada ortaya çıkıyor. Eurobond'u çıkarmak lazım ve faiz giderlerini düşürmek lazım. Ben böyle düşünüyorum. Almanya'nın da burada süngüsü düşecek, ayak diremeyecek artık.''

BBVA 'KAYNAĞA İHTİYACIM YOK' DEMİŞTİ
İspanya'nın iki büyük bankasından biri olan BBVA, Santander ile birlikte geçen hafta yaptığı açıklamada İspanya'daki zor durumdaki bankaları desteklemek için ayrılan 100 milyar Euro'luk kaynağa ihtiyaç duymadığını belirtmişti.

Sayfa Yükleniyor...