Özen: Sorunlu kredi oranı artmaya başladı

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının artmaya başladığını belirterek, ''Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde çok net olarak bunu görmeye başladık'' dedi.

Özen: Sorunlu kredi oranı artmaya başladı

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, düzenlediği basın toplantısında yaptığı konuşmada, 31 Mart 2012 itibariyle konsolide finansal tablolara göre, bankanın bu yılın ilk çeyreğindeki net kârının 962,2 milyon lira olduğunu anlattı.

Garanti'nin aktif büyüklüğünün 2011 sonuna göre yüzde 1 artarak 165,7 milyar liraya ulaştığını belirten Özen, nakdi ve gayri nakdi krediler aracılığıyla ekonomiye 113 milyar 151 milyon lira destek sağladıklarını söyledi.

Bankanın özsermaye kârlılığı yüzde 20.9 iken, aktif kârlılığın yüzde 2.4 seviyesinde olduğunu belirten Özen, toplam nakdi kredilerde 91 milyar liralık düzeye ulaştıklarını, toplam kredilerde TL kredilerin payının yüzde 55, yabancı kredilerin payının yüzde 45 olduğunu, Garanti Bankası olarak gerçek bankacılık yapmaya devam ettiklerini vurguladı.

Sektörde takipteki krediler oranı yüzde 2.7 iken, bu oranın Garanti'de yüzde 1.9 olduğuna, bankacılık sektöründe sorunlu kredi oranının artmaya başladığına dikkati çeken Özen, ''Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde çok net olarak bunu görmeye başladık'' dedi.

Sektördeki mevduat/kredi oranına işaret eden Özen, mevduatın önümüzdeki dönemde öneminin gittikçe artacağını söyledi.

'İLERİYE DÖNÜK YÜKLERİ TARTIŞMALIYIZ'
Türk bankacılık sektörünün sermaye yapısının oldukça güçlü olduğunun altını çizen Özen, ''Ancak ileriye doğru baktığımızda burada da ciddi azalmalar görüyoruz. BDDK açıklamasına göre, herkesin ortalama (sermaye yeterlilik rasyosu) 1.40 düşecek. Artık bankacılık sektörü 13-14 gibi bir yerde konumlanmaya başlıyor. Dolayısıyla bankacılık sektörü üzerindeki ileriye dönük yükleri de ciddi oranda tartışmamız gerekiyor'' diye konuştu.

'BİREYSEL EMEKLİLİKTEKİ SON KARARI DESTEKLİYORUZ'
Ergun Özen, bireysel emeklilikle ilgili alınan son kararları çok desteklediklerini, birçok kişinin bundan yararlanacağını düşündüklerini belirterek, ''5 yılda 2,5 milyon insan, ilave olarak beklediğimizin üzerine gelebilir. Fon büyüklüğü olarak da 25 milyar lira ilave fon büyüklüğü söz konusu olabilir. Bizim çalışmalarımız bunu gösteriyor. Bu, buralarda doğru işler yapıldığını gösteriyor'' dedi.

Özen, sistemde ikinci basamağın işveren destekli katkı payı olduğunu belirterek, ''Eğer tasarruf oranlarını artırmak istiyorsak işveren de katkı yapacak'' şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...