Özen: Tedbirler faydalı ama 2010'a bakalım

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, açıklanan son tedbir paketlerinin faydalı olacağını belirterek, "Ama bizim artık 2010'u kurtarabilmemiz lazım. 2009'dan ziyade 2010'a odaklanmış durumdayım" dedi.

Özen: Tedbirler faydalı ama 2010'a bakalım

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Başbakan Erdoğan'ın açıkladığı paketlere ilişkin bir değerlendirmede bulundu.


IBM'in düzenlediği iş liderleri forumunda CNBC-e'nin sorularını yanıtlayan Özen, alınan önlemlerin büyümeye katkı yapacağını belirtti.

Özen şunları söyledi: "İçinde bulunduğumuz krizde tüketiciler harcamıyor, şirketler yatırım yapmıyor. Birinin devreye girmesi lazım, o açıdan paketi doğru buluyorum. Ekonomiyi canladırma adına iç talebi artıracak tedbirleri daha etkin buluyorum. Teşvik paketine sektör bazında bakmak lazım, bazı sektörlerde kapasite kullanım oranı o kadar düşük ki, yatırıma teşvik etmek tartışılabilir. Örneğin enerjide tetikleyici olur. Genel anlamda faydalıdır ama bazı sektörlerde düşük kapasite nedeniyle çok fazla etkili olmayabilir. ÖTV indirimiyle stoklar eridi. Bu pakette de tüketim harcamasını tetikleyecek unsurlar var."

"Dünyanın her yerinde aynı trendeyiz" diyen Özen, "Bütçe açığı artıyor, artacak da. 2009'da bir takım kamu finansmanına ilişkin rakamlarda bozulma göreceğiz. Ama bizim artık 2010'u kurtarabilmemiz lazım. 2009'dan ziyade 2010'a odaklanmış durumdayım" şeklinde konuştu.

Kredi garanti fonundaki yüzde 65 kredi garantisini değerlendiren Özen, "Yüzde 99'u bile garanti edilse biz risklere bakmak zorundayız. Doğru bir mekanizmadır ancak bunu işletebilmek gerekir. Sistem kredilerin artmasına katkıda bulunur ama asıl artış için güvenin yerine gelmesi lazım. tüketimin artması lazım ki biz kredi verelim" dedi.

Sayfa Yükleniyor...