Özince: Şartlar uyarsa tahvil ihracı düşünürüz

İş Bankası Genel Müdürü Özince, koşullar uygun olursa yurtdışında tahvil ihracını düşüneceklerini söyledi.

Özince: Şartlar uyarsa tahvil ihracı düşünürüz

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, bankanın tahvil ihracına ihtiyacı olduğunu ve uluslararası piyasalarda bu ihracı yaptığını belirterek, piyasaların uygun olması durumunda da yurtdışında yeni bir tahvil ihracı düşüneceklerini ifade etti.

Bankanın 2009 yılı sonuçlarının değerlendirildiği basın toplantısında Özince, "Yurtiçinde tahvil ihracına ihtiyacımız yok. Türk bankacılığının borçlanma ile ilgili bir sorunu olacağını düşünmüyorum. Tahvil ihraçları ve uzun vadeli borçlanmalar en kısa zamanda gelecek" dedi.

Son günlerde tartışılan banka tahvil ihraçlarına BDDK'nın şu aşamada izin vermemesi ile ilgili olarak da Özince, "Kredi yüzde 2 arttı. Bizde para var. Ama sayın Başkanın (BDDK Başkanı Tevfik Bilgin) dediği gibi ucuza kredi de vermem. Bunun hiç kimseye faydası olmaz. Verirsen seneye de 1,000 kişiyi kapıya koyarsın" dedi ve ekledi:

"Tahvil ihracına çıktığınızda Türkiye Cumhuriyeti devletinden Hazine'den bu piyasayı hakikaten söküp almak mevzu bahis mi, böyle bir şey kolay mı? Yüzde 100'ü devlet tarafından kullanılan piyasada sanki herkes 'bankalar gelsin tahvil ihraç etsin, alalım' diye düşünüyor. Unutmayınız ki Türkiye Cumhuriyeti bankaları devletiyle faiz rekabetine girişecektir. Ondan yüksek faiz vermesi gerekecek. Oradan adığı parayı ne yapacaktır? BDDK bunu tabii ki düşünecektir. Yetki, yetkisizlik tabii ki öyle şeyler tartışılmaz. Bunun en doğrusunu da BDDK bilir".

Türkiye'de bankacılık sektörünün, bu konuda piyasa oluşması durumunda, reel sektöre öncelik vermesinin yerinde olduğu kanaatini taşıdığını belirten Özince, Türkiye'de sermaye piyasasının gelişmesi gerektiğini ve bunun da hisse senedi arzlarıyla gelişeceğini belirtti.

Özince, halka arzların politika olması gerektiğini belirterek, "Çok daha fazla kote şirkete ihtiyacımız var. Tahvil ihraçları da mutlaka çeşitli firmalarımızca gündeme getirilmeli. Zenginleşmeli, enstrüman adeti artmalı. Türkiye'de bu piyasalar ne kadar gelişirse ekonominin motoru, mali sektörü de o kadar büyümüş olacak. Bu konuda zamanı geldiğinde her türlü değil iznin, yönlendirmenin de yapılacağına tereddüdüm yok. Bunun bazı özel nedenleri olabilir. İş Bankası açısından bu konuda sorun yok" diye konuştu.

HOLDİNGLEŞME ARZU EDİLİRSE YAPILABİLİR
Özince, İş Bankası'nın holdingleşmesi ile ilgili olarak ise, günün birinde holdingleşmenin mutlaka yapılması gerektiğini belirterek, buna hissedarın karar vermesi gerektiğini ifade etti.

Bugüne kadar bu konuyla ilgili genel kurulda somut bir tartışma olmadığını belirten Özince, "Ancak böyle bir yöntem arzu edilirse yapılabilirliği var. İştirakler azaldı. Ama böyle bir yapılanma çok şirketi ilgilendiren bir yapılandırma olacağı için iyi kabul ettirilmesi lazım. İş Bankası böyle bir şeyi yapmaya mecbur değil fakat iyi yönetişim bunu gerektiriyor. Günün birinde mutlaka yapılması lazım ancak yapılmasa da önemli bir eksiklik teşkil etmiyor" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...