Özince: Sektörün kârı yüzde 10 azalabilir

Bankalar Birliği Başkanı Özince, Merkez Bankası'nın önlemlerinin etkisiyle sektörün kârlılığının bu yıl yüzde 10 azalabileceğini, kredilerin ise yüzde 20-25 artacağını öngördü.

Özince: Sektörün kârı yüzde 10 azalabilir

2010'un beklentilerden daha iyi geçtiğini söyleyen Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, Merkez Bankası'nın önlemlerinin 2011'de sektörün büyüme ve kârlılığına olumsuz yansıyacağını söyledi.

CNBC-e'ye konuşan Özince, "Kârlılıkta belki sektörün toplam rakamlarında yüzde 10 civarında bir azalma söz konusu olabilir. Yılın ikinci yarısında seçimlerden sonra belki hızlanma olur. Henüz erken tahmin yapmaktan kaçınırım ama bankacılık sektöründe serbest sermaye var. Dolayısıyla sektör Türkiye'de uzun süre parmak ısırtacak düzeyde kârlı olmaya devam edecek, bu kârın yeterliliği tartışılacak" dedi.

Özince, bireysel kredilerin yavaşlayacağını buna rağmen kredi artış oranının yüzde 20-25 düzeyine ulaşacağını belirtti.

Önlemlerin TL perakende faiz oranlarını az da olsa artıracağını belirten Özince, "Tüketiciyi uyarmamızı gerektirecek boyutlarda olmamasını temenni ediyorum. Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı politikaları bu seviyede kalırsa faiz artışları tahammül edilebilir seviyede olur" diye konuştu.

Mevduatın yüzde 15-20 bandında artacağını kaydeden Özince, mevduat faizlerinin de biraz yükseleceğini kaydetti. Özince, "Mevduat faizlerinin küçük kımıldanışlar göstermesi mümkün. Orada Merkez Bankası'nın uygulamaları tüketiciye yansıyacak faizin çok yükselmesini engelleyecek. Bankacılık sektörü mevduattan çok belki tahvil bono yoluyla borçlanmayı tercih edecek" dedi.

BUNLAR BİZİ SIKIYOR
Özince sözlerini şöyle sürdürdü: "Merkez Bankası'nın sıkılaştırıcı önlemlerinin çok büyük memnuniyetle karşılandığını söylemek mümkün değil ama uzun vadede olumlu etkiler yaratacaktır diye ümit ediyorum. Arzu edilen sonuçlara da ulaşıyor. Bekleyip neticelerini görmek lazım. Biz her şartta bankacılık yaptık. İstikrarsız dönemlerde işimize sarıldığımız için işler böyle. Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin anlamlı yönleri var; bunları eleştirmek istemiyorum. Tabii bunlar bizi sıkıyor. Büyümemizi yavaşlatıyor, büyümeye ihtiyacımız var, Kârlılığımızı da olumsuz etkileyecek ama bunlardan kazanç sağlamak istiyorsak bekleyip göreceğiz."

Özince, İş Bankası'nın ise kredilerde en az yüzde 20 artış hedefinin geçerliliğini koruduğunu belirtti. Özince, İş Bankası'nın holdingleşeceğine yönelik haberlerle ilgili olarak "Böyle bir plan yıllardır var ama henüz yönetim kurulunun aldığı bir karar yok, görev değişikliği her zaman söz konusu olabilir" dedi.

Erbil şubesinin 1 ay içinde faaliyete geçeceğini belirten Özince, "Bank Sofia ile ilgili nihai izinler tamamlanmak üzere. Üç ay içinde devir işlemlerini tamamlarız" dedi.

Sayfa Yükleniyor...