Özince: Stok sorunu ortadan kalkacak

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Özince, kredi kartlarında 31 Mayıs'a kadar takibe düşenlerin yeniden yapılandırılmasına yönelik adımın, ciddi ölçüde stok sorununu ortadan kaldıracağını söyledi.

Özince: Stok sorunu ortadan kalkacak

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın, döviz cinsi kredi kullanımı ile kredi kartlarına ilişkin düzenlemeler hakkında açıklamalarda bulunmak için düzenlediği basın toplantısına Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz ve Hazine Müsteşarı Halil İbrahim Çanakcı ile birlikte katılan Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Ersin Özince, "Düzenlemeyle kredi kartı borçlarında ciddi ölçüde stok sorun ortadan kaldırılacaktır. Bu bankacılık sektörünün de yararına olacaktır. Fakat bankacılık sektörünün ciddi bir temerrüd faizi alacağından vazgeçtiğinin de altını çizmek istiyorum" dedi.

Daha önce benzer içerikli bir yasada borçluların yeterince müracaat etmediklerini anımsatan Özince, "Bu defa çok daha mütekamil bir yasa hazırlığı içine girildi. Kredi kartı borçluları bunu iyi değerlendirip, buradaki lehte faiz farkından mutlaka yararlanmalıdırlar diye düşünüyorum'' şeklinde konuştu.

Özince, kredi kartlarında masrafın mutlaka olması gerektiğine inandıklarını belirterek, kredi kartlarının, masrafla giderleri karşılanan bir ödeme aracı olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

Döviz cinsi kredi kullanımını uzun yıllardır talep ettiklerini belirterek Özince, mevcut uygulamada Türk reel sektörünün borçlanma ihtiyacının çok önemli bir bölümünün yurtdışına kaydığını, bunun da haksız rekabet yarattığını ifade ederek, "Düzenleme, 32 sayılı kararın ilanından bu yana belki de Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisine geçişiyle ilgili en büyük ve nihai adımlardan bir tanesi olacak" dedi.

Özince, düzenlemeyle bireylerin kur riskine girmesinin de önlenmeye çalışıldığını ifade ederek, "Bu bile bir yerde kısıtlayıcı hüküm olmakla beraber şu anda ülkemizin içinde bulunduğu ortam dikkate alındığında kanaatimce son derece yerinde bir husustur. Ancak bu konunun da iyi uygulamalar paralelinde ilerde daha da gelişeceğini düşünüyorum. Burada da birey korunmak

istenmektedir, bireyin korunması kafi görülmektedir. Bunun dışındaki ticaret erbabının serbestisi olarak tanımlanmaktadır. Bankacılık sektörü olarak çok işimize yarayacak bir gelişme olarak görüyorum" şeklinde konuştu.

Sayfa Yükleniyor...