Pakistan'da bir Türk eseri

Projesi Vedat Dolakay tarafından çizilen ve inşasında Türk mühendislerinin çalıştığı Kral Faysal Camisi ülkenin sembolleri arasında gösteriliyor.

Pakistan'da bir Türk eseri

Başkent İslamabad'da Margala dağlarının eteklerine inşa edilen Kral Faysal Camisi, dünyanın en büyük 3 camisinden biri.

Dönemin Suudi Arabistan Kralı Faysal Bin Abdulaziz'in 1966 yılında Pakistan ziyareti sırasında yapılması teklif edilen ve yapımı için ilk adım 1969 yılında atılan cami için Pakistan hükümeti tarafından açılan proje yarışmasına 17 ülkeden 43 proje katıldı.

ANKARA'DA YAPILACAKTI
Cami komitesi, Türk mimar Vedat Dolakay'ın Ankara Kocatepe'ye yapılması düşünülen, ancak geleneksel Türk mimarisine uygun olmadığı için kabul edilmeyen projesini beğendi.       

Yapımına 1976 yılında başlanan ve inşaatında Türk mühendisler ve işçilerin görev yaptığı cami, 120 milyon dolar maliyetle 1986 yılında tamamlanarak ibadete açıldı.

200 BİN KİŞİ İBADET EDİYOR
Dünyanın en tanınmış camileri arasında bulunan Kral Faysal camisinde 54 bin metrekare kapalı alanında 74 bin kişi aynı anda ibadet edebiliyor, açık alanla birlikte bu sayı 200 bini kişiyi aşıyor.        

Kendine özgü ve sıra dışı mimarisiyle Bedevi çadırını andıran cami, geniş ve aydınlık içi, köşeli hatları, süslemeleri, uzun minareleri ve sadeliğiyle çağdaş mimarinin bütün özelliklerini taşıyor.

Cami, 1977 yılından beri üç yılda bir dağıtılan ve dünyanın en saygın mimarlık ödülleri arasında kabul edilen Ağa Han Mimarlık Ödülüne de layık görüldü.

Sayfa Yükleniyor...