'Para satıp zengin olan' finans sektörünü uyardı

Başbakan Erdoğan, finans sektörünü bu sözlerle uyardı.

'Para satıp zengin olan' finans sektörünü uyardı

Başbakan Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi'nde Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği tarafından düzenlenen ''4. İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı''nın açılışında bir konuşma yaptı.

Enflasyonun Türkiye'de 3 haneli rakamları gördüğünü, ama bugünkü noktalara geldiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''Ama hala bir şeyleri kabullenemiyorlar. Hala enflasyon ile faizi ters orantılı olarak görme gayreti içinde olanlar var. Sebep netice ilişkisini görmek istemeyenler var. 'Faizi yükseltirseniz enflasyon düşer' Hayır, tam aksine faiz ile enflasyon doğru orantılıdır. Ben de bunu iddia ediyorum. Yaşadıklarımla iddia ediyorum. Eğer reel faizi daha düşük seviyelere indireceksek, bizim faizle enflasyonu at başı götürmemiz lazım. Bunu başarırsak o zaman göreceksiniz ki reel faiz çok daha düşük seviyeye inecek. Eğer bugün reel faiz Amerika ve Japonya'da 0,25, İsrail'de 2,3 ise bende niye 7, 8, 9 olsun? Biz de düşüreceğiz. Düşecek, düşmeli.

Benim Merkez Bankası'na müdahale etme yetkim yok. Ama arazide Merkez Bankası yok, ben varım. Halkın karşısında ben varım. Birisi faizden mutazarrır (zarar görmüş) olduğu zaman gidip Merkez Bankası'nın yetkililerini bulmuyor, beni buluyor. Hakaret ise bana hakaret ediyor, onlara hakaret etmiyor. Ben de düşüncelerimi sizlerle paylaşıyorum. 'İş dünyasının içinde sizsiniz, bankaya kredi için giden sizsiniz. Yeri geldiği zaman kredi vermeme noktasında da ne çileler çekildiği küresel finans krizi döneminde gördük.''

Başbakan Erdoğan, bu dönemde kendilerinin takındığı tavrın da görüldüğünü ve ''gün olacak, o zaman da kapınızda siz bulamadığınız zaman girişimciyi, kapı kapı tekrar dolaşmaya başlayacaksınız'' dediklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

''İşte bu bakımdan bizler bu ülkede parayı satarak zengin olan finans sektörüne uyarımızı yapmamız lazım. Biz emeği, ürünü satarak zengin olanlarla veya imkan sahibi olanlarla finans sektörünün dayanışmasını çok önemsiyoruz. Bunu adilane yapmak durumundayız. Adilane yapılırsa bu ülke hep birlikte kalkınır. İstikrarı bozmadan ekonominin dengelerini sarsmadan istikrarla Türkiye'yi büyütmeye devam etmek durumundayız. Bu olur mu, olur. İşte geldik devletin borçlanma faizi yüzde 63'tü, şu anda yüzde 7. Bakın nereden nereye geldik.''

KAYITDIŞINA KATLANIYORUZ
Türkiye'de halen yüzde 40-45'lik kayıtdışılık olduğunu tahmin etttiklerini belirten Erdoğan, "Tekstil ve hazır giyim sektöründe çalışan 2 milyon kişinin 350 bin-400 bini kayıt altında biz bunu biliyoruz ama katlanıyoruz. İhracat kalemlerinde tekstilin payı yüzde 34'ten yüzde 19'a düştü; bu da bizim için hayırlı bir haber değil" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...