Para sihirbazı Soros’tan ürküten senaryo

Dünyaca ünlü yatırımcı George Soros, küresel ekonomideki büyüme hızının yavaşlamasına neden olan Euro Bölgesi’ndeki borç krizinin, 2008’deki Lehman Brothers krizinden daha büyük sonuçlar doğurma riski bulunduğunu söyledi.

Avrupa genelindeki bankacılık sisteminde, oldukça ciddi bir boyuta çıkan krizle mücadele konusunda yetersiz kalındığına dikkat çeken George Soros, “Mevcut krizin Lehman’dan daha riskli olmasının nedeni de bu” diye konuştu.

İsviçreli banka UBS’in Londra’daki stratejistlerinden Philip Finch de “Küresel bankacılık sektörü pek çok açıdan darbe alıyor gibi görünüyor. İşlerin her geçen gün biraz daha kötüye gittiği söylenebilir” dedi.

Avrupa, sıkıntıdaki ülkelerinin borç krizlerini kontrol altına almaya çalışırken, en büyük korku kıtanın bankalarının çökmesi ve küresel ekonomide 2008’de, Lehman Brothers’ın yaşattığına benzer ciddiyette bir krize neden olması olarak gösteriliyor.

EKONOMİSTLER ‘TÜRKİYE’NİN KREDİ NOTU ARTMALI’ DİYOR
ve finans dergisi Euromoney tarafından yapılan ve ülke risklerini ölçen bir araştırma, Türkiye’nin yatırım yapılabilir seviyede kredi notuna sahip olması gerektiğini ortaya koydu. Kredi derecelendirme kuruluşları Türkiye’ye henüz bu düzeyde kredi notu vermiş olmasalar da, Türkiye siyasi, ekonomik ve yapısal ölçütlere göre Hindistan, Meksika, Macaristan ve Kolombiya gibi gelişmekte olan ülkelerle benzer seviyede bulunuyor.

Buna rağmen kredi notu 10 yıldan uzun bir süredir yatırım yapılabilir seviyede bulunan Meksika veya 2006’dan beri bu seviyenin üzerinde nota sahip Hindistan’ın aksine Türkiye’nin notu yatırım yapılabilir seviyede değil. Toplam 250’den fazla ekonomistin katıldığı ankete göre Türkiye en yüksek puanı siyasi risk alanından topladı. Ekonomik risk alanında ise Türkiye en yüksek notu bankalar bölümünden aldı.


Sayfa Yükleniyor...