PETA'dan ‘Kuş Dostu Gökdelen’e Ödül

Sadece kentsel alanlarda insan kaynaklı bu sorun yüzünden 34 milyonu aşkın kuş ölüyor!

PETA'dan ‘Kuş Dostu Gökdelen’e Ödül

Günümüz gökdelenlerinin ortaya çıkardığı çok sayıda yapısal, bio-klimatik, fizyolojik ve hatta psikolojik sorundan bahsedilebilir.

Bunların çoğu da -gölge sorunları, doğal havalandırma, üç katlarda rüzgar etkisi- bize tanıdık gelir. Ancak göçmen kuşların en korkulu rüyasının gökdelenler olduğu pek konuşulmaz.
PETA (People fort he Ethical Treatment of Animals), uzmanlaşma alanının da güdümlemesi ile tam da bu konuya el atmaya karar vermiş olsa gerek.

Ancak uluslararası kuruluş çareyi, bizim aşina olduğumuz yollarda bulmadı; kimseye dava açmadı, gökdelenleri karalama kampanyası başlatmadı. Aksine, teşvik etme yöntemini seçen PETA’nın radarına “kuş dostu gökdelenler” takıldı ve kuruluş, Studio Gang Architects’i “PETA Proggy Award” ile onurlandırmaya karar verdi.

Studio Gang Architects, her yıl kültür ve ticarette gerçekleştirilen hayvan dostu atılım ve gelişimleri desteklemek amacı ile verilen ve ismi “Progress” kelimesinden türetilen PETA Proggy Award’a, Chicago’da konumlanacak 250 metre yüksekliğindeki “Aqua Tower” tasarımı sayesinde layık görüldü.

Proggy Ödülü’ne istinaden PETA Başkanı Ingrid E. Newkirk tarafından pratiğin ortaklarından Jeanne Gang’e gönderilen mektupta, Louis Sullivan’ın “biçim işlevi takip eder” (form follows function) sözünün Aqua Tower ile bir adım öteye taşındığı ve “biçimin şefkati takip ettiği” belirtildi.

Aqua Tower’da dış cephenin oluklu bir malzeme ile kaplanması, sırlı camın tercih edilmesi ve tüm yansıtan yüzeylerin özel kimyasal bir yöntem ile deyim yerindeyse “dağlanarak” işaretlenmesi sonucunda binaya doğru uçan kuşların yönlerini değiştirmeleri amaçlanıyor.

Böylelikle yapının kuş zayiatı’nın en aza indirilmesi hedefleniyor. Çünkü Kuzey Amerika’da her sene, sadece kentsel alanlarda insan kaynaklı bu sorun yüzünden 34 milyonu aşkın kuş ölüyor.

Chicago menşeli Studio Gang Architects'in konut bloğu ve bir oteli kapsayan Aqua Tower'ın inşaatı, kent merkezinde hala sürüyor.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...