Petkim: Molayı uzatacağız, işçi çıkarmayacağız

Petkim, üretimi durdurduğu aromatikler fabrikasındaki bakım molasını, dış talep canlanıncaya kadar uzatacak. Genel Müdür Yavuz, hâlâ canlılığını koruyan iç taleple 2009’da 3.1 milyon ton üretim öngördüklerini ve işçi çıkarmayacaklarını belirtti.

Petkim Genel Müdürü Kenan Yavuz, küresel kriz nedeniyle bakım duruşunu erkene aldıkları aromatikler fabrikasındaki üretimin, Avrupa’daki talep canlanıncaya kadar başlamayacağını açıkladı.

CNBC-e’nin sorularını yanıtlayan Yavuz, “İhracatın yarısını, üretimin yüzde 25’ini oluşturuyor. Ne zaman başlayacağı konusunu Aralık’ın son haftasında değerlendireceğiz. Otomotiv sektöründe talep durdu. Avrupa’da talepte canlanma oluncaya kadar bakım duruşu devam edecek” dedi.

Petrokimyada dünya genelinde şiddetli talep daralması nedeniyle kapasite kullanımının 1980’den beri ilk kez yüzde 65’e indiğini belirten Yavuz, Petkim’in de Eylül ayından bu yana yüzde 70 kapasite ile çalıştığını söyledi. Yavuz, yıl sonunda 2.5 milyon ton ile 3.1 milyon tonluk brüt üretim hedefinin altında kalacaklarını açıkladı.

İŞÇİ ÇIKARMAYACAĞIZ
Canlı iç pazar sayesinde 2009’da 3.1 milyon ton brüt üretim hedeflediklerini söyleyen Yavuz, işçi çıkarmadan yola devam edeceklerini kaydetti.

Yavuz, pazar payını 2015’te yüzde 40’a çıkarmayı ve kriz sonrasında çok daha güçlü bir Petkim yaratmayı hedefleyen Socar-Turcas ortaklığının petrokimya rafinerisi projesinin devam ettiğini söyledi.

2008 sonunda 2.5 milyar YTL ciro hedefini tutturacaklarını söyleyen Yavuz, 2009’da petrokimya ürünü ve hammadde fiyatlarındaki düşüş nedeniyle daha küçük bir rakam öngördüklerini söyledi. Yavuz, buna rağmen daha fazla katma değer yaratarak kârlılık artışı sağlayacaklarını vurguladı.

Yavuz, küresel kriz ortamında yerli ara malını teşvik etmek için hükümetin kredi sigorta fonunu devreye sokması ve iç pazarda artan damping uygulamalarının önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...