Petrobras'tan Karadeniz'e 300 milyon dolar

Brezilyalı enerji şirketi Petrobras, 2009-2010 döneminde Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarına 300 milyon dolar daha yatırım yapacak.

Petrobras'tan Karadeniz'e 300 milyon dolar

Brezilyalı enerji şirketi Petrobras'ın Uluslararası Yönetici Direktörü Jorge Zelada, gelecek yılın sonuna kadar Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarına 300 milyon dolar yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

DEİK tarafından düzenlenen Türkiye-Brezilya İş Forumu toplantısında Reuters'a yaptığı açıklamada Zelada, "2009 ve 2010 yıllarında Karadeniz'deki arama çalışmalarımız kapsamında 300 milyon dolar yatırım planlıyoruz. Bu, bölgede gerçekleştireceğimiz 2 sondajın maliyetidir" dedi.

Forum öncesinde dağıtılan basın bülteninde ise, şirketin 2006 yılından bu yana Türkiye'ye 130 milyon dolar yatırım yaptığı belirtildi.

Derin sularda petrol aramalarında dünyanın önde gelen şirketlerinden olan Petrobras, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ile de Karadeniz'de arama için iki ayrı anlaşma imzalamıştı.

Toplantıya verilen arada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Zelada, "TPAO ile anlaşmamız kapsamında Karadeniz'deki arama çalışmalarımız sürüyor. Yapacağımız sondajların başarısına göre toplam yatırımımızın miktarı belli olacak" diye konuştu.

Zelada, Türkiye'de yeni ortaklıklara nasıl baktıklarına ilişkin soruyu ise, "Zaman içinde bünyemize başka şirketler de katılabilir. Ama bu, zamanın göstereceği bir şey. Şu an için bu konuda net birşey söylemem mümkün değil" şeklinde yanıtladı.

Bültende yer alan bilgiye göre, Petrobras'ın yıllık toplam üretiminin yüzde 75'i Brezilya dışında gerçekleşiyor. Günde 1.8 milyon varilden fazla petrol üreten Petrobras, 2007 yılında Rio de Jenerio açıklarında 5-8 milyar varil petrol ve doğal gaz rezervi bulunduğunu açıklamıştı.

Karadeniz'de 10 milyar varil üretilebilir petrolün yanı sıra en az 1.5 trilyon metreküp gaz rezervi bulunduğunu öngören TPAO, Petrobras'ın yanı sıra bu bölgede ABD'li ExxonMobil şirketiyle de çalışıyor.

TPAO, önümüzdeki üç yıl boyunca bu iki şirketle Karadeniz'de sondaj yapmayı ve ardından 2017- 2018'de üretime başlamayı hedefliyor.

Sayfa Yükleniyor...