Petrol düştü, benzine indirim gelecek mi?

TABGİS Başkanı Zülfikar, önümüzdeki hafta motorinde 5-6 kuruşluk düşüş beklediklerini, benzinde ise herhangi bir indirim öngörmediklerini söyledi.

Petrol düştü, benzine indirim gelecek mi?

Ham petrol fiyatları, son 2,5 ayda yüzde 35 düştü, son 12 yılın en düşük seviyesine geriledi. Benzin fiyatlarındaki düşüş ise yüzde 2'de kaldı.

Aynı dönemde dolardaki artış yüzde 6,5 civarında olurken benzin fiyatı yüzde 2, mazot fiyatı ise yüzde 7 düştü. Sektör temsilcileri, rakamlar arasındaki bu farkı ham petrolle işlenmiş petrolün fiyat farkına ve vergi uygulamalarına bağlıyor.

Türkiye Akaryakıt Bayileri, Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TARGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, "Bunun üzerinde çok ciddi miktarda maktu, değişmeyen bir vergi var. Aslında motorinin, benzinin 1 TL’dir vergisiz fiyatı, rafineri çıkış fiyatı. Aslında indirim beklenmesi gereken miktar 1 TL’dendir" dedi.

Zülfikar, sabit verginin benzinde yüzde 66, motorinde yüzde 61, LPG'de ise yüzde 53 olduğunu söyledi.

Zülfikar, vergisiz fiyatlara göre, motorinde yüzde 27, benzinde yüzde 13, LPG'de yüzde 11 indirim olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Sadece biz ham petrol veya petrol fiyatlarıyla ilişkili bir fiyat ayarlaması yapamıyoruz. Döviz kuruna da bağlıyız. Dövizdeki artış da bu düşüşü maalesef biraz frenledi. Önümüzdeki hafta içinde sadece motorinde 5-6 kuruş bir düşüş bekliyoruz. Benzinde de herhangi bir düşüş olmayacak gibi öngörüyoruz."

Sayfa Yükleniyor...