Petrol fiyatları 100 doları aştı

Mısır'daki kargaşa petrol fiyatlarını 2008'den bu yana en yüksek düzeye taşıdı.

Petrol fiyatları 100 doları aştı

Mısır'da günlerdir yaşanan isyan petrol fiyatlarına yansıdı.


Brent petrolü 2008'den bu yana ilk kez 101 dolara ulaştı. ABD ham petrolü ise 92 doların üzerine hızlı bir hareket gerçekleştirdi. Petrol fiyatları son iki günde yüzde 8 yükseliş gösterdi.

Mısır'da bugün gerçekleşecek büyük yürüyüşün şiddet olaylarına sahne olması halinde, petrol fiyatlarının daha da yükselebileceği belirtiliyor.

Dünya petrolünün yüzde 2'si Mısır'ın denetimindeki Süveyş Kanalı ya da Kızıldeniz'i Akdeniz'e bağlayan paralel kanaldan geçiyor. Küresel ticaretin yüzde 8'i de Süveyş üzerinden yapılıyor.

Petrol fiyatlarını psikolojik eşik olan 100 doların üzerine getiren bir başka unsur ise Tunus ve Mısır'daki olayların zengin doğalgaz yataklarının bulunduğu Cezayir ile petrol zengini Libya hatta Körfez ülkelerine sıçraması olasılığı. Ayrıca Mısır'da köktenci bir rejimin genel olarak Ortadoğu'da barışa tehdit oluşturabileceğinden endişe ediliyor.

OPEC BU AY TOPLANIYOR
OPEC Genel Sekreteri Abdullah El Bedri, Mısır'daki kargaşanın petrol akışını etkilemeyeceğini belirtti. El Bedri, petrol arzı sıkıntısı olması halinde, piyasaya müdahale edeceklerini kaydetti.

Bu arada, bir OPEC delegesi, kartelin, 22 Şubat'ta Riyad'da yapılacak bir enerji konferansında bir araya gelerek petrol fiyatlarını ele alacağını söyledi.

Sayfa Yükleniyor...