Petrol talebi 1.5 yılda ilk kez artacak

Uluslararası Enerji Ajansı, küresel petrol talebinin, dördüncü çeyrekte, 2008'in ikinci çeyreğinden bu yana ilk kez yıllık bazda büyümeye geçeceğini bildirdi.

Petrol talebi 1.5 yılda ilk kez artacak

Sanayileşmiş 28 ülkeye enerji danışmanlığı yapan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), dünya ekonomisindeki güçlenmeyle birlikte, 2009'un tümü için talep tahminini günde 210,000 varil artışla 84.8 milyon varile yükseltti.

IEA Kasım aylık raporunda, 2010 yılında petrol talebinin günde 86.2 milyon varil ortalamasında seyredeceğini söyledi. Bu rakam, Kuzey Amerika'dan gelen beklenenden güçlü ön verilerle, Asya ve Ortadoğu'daki, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyesi olmayan ülkelerden gelen güçlü talebe dayandırılıyor.

IEA petrol sektörü ve piyasaları bölümü başkanı David Fyfe, ekonomilerin halen kırılgan olduğu gelişmiş ülkelerin yükselen fiyatlara karşı daha hassas olduklarını ve varil fiyatı 80 doların üzerine çıktığında taleplerinin düştüğünü ifade etti

Fyfe, "Eğer fiyatlar sıçramaya devam ederse küresel ekonominin tümü, hatta Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri bile riske girer" dedi.

Sayfa Yükleniyor...