Petrolde Cezayir kabusu

Avrupa için hayati öneme sahip olan Libya'da petrol üretiminde yaşanan aksama fiyatları yükseltti. Suudiler devreye girerek üretimi artırdı. Ancak ABD'nin tedarikçisi Cezayir'de yaşanabilecek sıkıntılar fiyatları uçurabilir.

Petrolde Cezayir kabusu

Libya'da yaşanan son gelişmeler petrol fiyatlarının 120 dolara dayanmasına neden oldu.


Günlük üretimi ortalama 1.6 milyon varil olan Libya'daki olaylar sonrasında üretimin ne kadar durduğu henüz net olarak bilinmiyor. Ancak bazı kaynaklara göre yüzde 75'e varan oranda üretim kaybı meydana geldi.

Libya'daki üretim kaybını telafi etmek için dünyanın en büyük petrol rezervine sahip ülkesi Suudi Arabistan harekete geçti.

Suudi Arabistan petrol üretimini günlük 9 milyon varilin üzerine çıkardı. Suudi Arabistan'ın fazladan üretim kapasitesi 4 milyon varil düzeyinde bulunuyor. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC'in fazla üretim kapasitesi de 5 milyon varil düzeyinde.

SUUDİLER ÜRETİMİ ARTIRDI AMA
Ancak Suudi Arabistan'ın bu hamlesi petrol piyasasında ateşin sönmesine neden olmayabilir. Suudilerin hamlesine rağmen Brent petrolü halen 110 doların üzerinde seyrediyor.

AVRUPA İÇİN LİBYA HAYATİ ÖNEMDE
Libya 'tatlı' petrol denilen kaliteli petrol ürettiği için kaybolan üretimin, kapasite artışıyla tamamen telafi edilmesi zor gözüküyor. Çünkü Suudi Arabistan'ın fazla kapasitesinin çoğu daha az kaliteli olan 'ekşi' petrolden oluşuyor. Avrupa 'tatlı' petrolü en çok Libya'dan alıyor. Avrupa'daki rafineriler üretimini 'tatlı' petrolü göre yapıyor.

Petrol fiyatlarının istikrar kazanması için bir an önce Avrupa için hayati önem taşıyan Libya'da üretimin normale dönmesi gerekiyor.

OLAYLAR CEZAYİR'E SIÇRARSA...
Petrol fiyatlarındaki asıl kabus senaryosu ise Cezayir'le yaşanabilir. Olaylar Cezayir'e sıçrar ve üretimde aksama olursa fiyatların 220 dolara kadar çıkabileceği tahmin ediliyor.

Libya gibi 'tatlı' petrol üreten Cezayir'in kritik önemi ABD'nin bölgedeki en büyük tedarikçilerinden biri olmasında yatıyor. ABD 'tatlı' petrolü Cezayir ve Nijerya'dan alıyor.

HEM AVRUPA, HEM ABD DURACAK
Olayların Cezayir'e sıçramasıyla Avrupa'nın ardından ABD'deki rafinerilerinde de sıkıntı yaşanmasına neden olacak. Bu da hem Avrupa hem de ABD'yi etkileyecek büyük bir petrol sıkıntısını ortaya çıkaracak. Bu sıkıntı da fiyatların adeta uçuşa geçmesine neden olacak.

İsyan ateşi büyüyor

Petrolde Cezayir kabusu - 1 16 Şubat sonrası sıcak protesto noktaları

Sayfa Yükleniyor...