Petrolde dalgalı seyir sürüyor

Petrol fiyatları, piyasa katılımcılarının Süveyş Kanalı'ndaki gelişmelere odaklanmasıyla son iki gündür dalgalı bir seyir izliyor. Brent petrolün varili uluslararası piyasalarda 63,33 dolardan işlem görüyor.

Petrolde dalgalı seyir sürüyor

Petrol fiyatları, piyasa katılımcıları Süveyş Kanalı'nda karaya oturan geminin kaldırılma çalışmalarını yakından takip ederken Asya işlemlerinde geriledi.

Vadeli kontratlar New York piyasasında, çarşamba günü varil başına 61 dolara kadar çıktıktan sonra yüzde 1,6 düşüş kaydetti.

En önemli ham petrol ticareti rotalarından biri olan Süveyş Kanalı’nda karaya oturan geminin kurtarılması, pazar ya da pazartesi gününü bulabilir.

Fiyatlardaki düşüşte, yeni tip corona virüs (Covid-19) salgınıyla mücadele kapsamında özellikle Avrupa ülkelerinde alınan tedbirlerin petrol talebi üzerinde oluşturduğu endişe etkili oldu.

Covid-19 salgınında mutasyon riski ve yeni bir dalga endişeleri başta Avrupa'da olmak üzere birçok ülkede yeni tedbirlerin alınmasına neden olurken, petrol talebindeki toparlanmaya ilişkin beklentileri de olumsuz etkilemeye devam ediyor. 

Birçok ülkede Covid-19 salgınına yönelik aşılama çalışmaları devam ederken, özellikle Avrupa ülkelerinde aşı güvenliği ve temini konusunda yaşanan sıkıntıların yanı sıra bazı ülkeler tarafından aşı ihracatına getirilen yasaklar da petrol piyasalarındaki tedirginliği artırıyor.

OPEC+ gelecek hafta toplanarak mayıs ayındaki üretim politikasını tartışacak. Piyasalar toplantıyı yakından takip edecek.

ABD'DE PETROL STOKLARINDA ARTIŞ

Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD'nin ticari ham petrol stoklarında beklentinin üstünde yaşanan artış da fiyatların aşağı yönlü seyrini destekledi.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA) verilerine göre, ABD'nin ticari ham petrol  stoklarında geçen hafta bir önceki haftaya göre 1,9 milyon varil artış gerçekleşti. Piyasa beklentisi, yaklaşık 900 bin varil artış olacağı yönündeydi.

Öte yandan, dünyanın en önemli su yollarından biri olan Mısır'daki Süveyş Kanalı'nda dün dev bir konteyner gemisinin karaya oturması nedeniyle yaklaşık 13 milyon varil ham petrolün nakliyesinin durma noktasına gelmesi fiyatların hızla yükselmesine neden olmuştu. Dünya petrol ticaretinde aksamaya yol açan gelişme, fiyatların düşüşünü belirli ölçüde kısıtlıyor.

Brent petrolde teknik olarak 63,42 ile 63,97 dolar aralığının direnç, 62,87 ile 62,32 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...