Petrolde Türk-İngiliz ortaklığı

İngiliz Vallares, Genel Enerji ile birleşti. Yeni şirketin adı Genel Energy Plc olacak

Petrolde Türk-İngiliz ortaklığı

BP'nin eski CEO'su Tony Hayward'ın ortak olduğu İngiliz petrol şirketi Vallares , Çukurova Grubu ve Mehmet Sepil'in ortak olduğu ve ağırlıklı olarak Kuzey Irak'ta petrol arama ve üretim alanında faaliyet gösteren Genel Enerji ile birleştiğini ve yeni şirketin adının Genel Energy Plc olacağını açıkladı.

Vallares'in CEO'su Tony Hayward, yeni oluşacak şirketin CEO'su olarak görev yapacak. Yeni kurulacak Genel Energy Plc'de Vallares Plc ve Genel Energy International'ın yüzde 50'şer payı olacak.

Hayward, birleşme hakkındaki açıklamasında, "Yatırımcılarımızın üretime yönelik mükemmel varlıkları olan güçlü bir şirket aldığına inanıyorum. Teknik ve faaliyet alanında güçlü bir kadro ve büyüme için büyük bir potansiyel var" dedi.

Vallares tarafından yapılan açıklamada, birleşmenin finansmanı için Vallares'in 2.1 milyar dolar tutarında yeni hisse ihraç edeceği belirtildi. Yeni şirket Ekim ayında Londra Borsası'ndan işlem görmek için izahname yayımlamayı planlıyor. Bu süre içinde Vallares hisseleri işleme kapatılacak.

Genel Enerji International'da yüzde 56.18 hissesi olan Mehmet Emin Karamehmet, yeni şirketin yönetim kuruluna üye adayı olarak Gülsün Nazlı Karamehmet Williams'ı, yüzde 29.06 hissesi olan Mehmet Sepil ise Murat Yazıcı'yı gösterecek. Sepil ise yeni şirketin yönetim kurulu başkanı olacak.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi'nin onayını gerektiren birleşmenin ardından yeni kurulacak şirkette Karamehmet hisselerini bir, Sepil ise iki seneden önce satamayacak.

Genel International tarafından yapılan açıklamada, "Birleşme sonucu oluşacak Genel Energy Plc, toplam rezerv ve üretim kapasiteleri ile Londra borsasında işlem gören petrol arama ve üretim şirketleri arasında ilk üç içinde yer alacaktır" denildi.

Genel International CEO'su Mehmet Sepil, birleşme kararı ile sektörde dünya devleri arasına girmek yolunda tarihi ve önemli bir adım atıldığını belirterek, yeni kurulacak şirketin operasyonlarının Ankara'dan yürütüleceğini, birleşme sonucu sağlanan mali kaynakla mevcut yatırımlara hız verileceğini, ayrıca yeni satın almalar yoluyla şirketin güçlü bir şekilde büyümesinin amaçlandığını söyledi.

Dünya klasmanında yer alan 2 üretim sahasına ve 4 adet potansiyeli yüksek arama lisansına sahip olan Genel International'ın bu sahalarda, hissesine karşılık gelen kanıtlanmış petrol rezervinin 356 milyon varil olduğu belirtilen açıklamada, "Bu hacim, muhtemel rezervler ile beraber 1.4 milyar varil petrol eşdeğeri rezerv toplamına ulaşmaktadır. Genel International'ın ortak olduğu sahalarının toplam üretim kapasitesi bugün itibariyle 155,000 varil/gündür. Bu üretim, Kerkük-Yumurtalık boru hattı (ITP) üzerinden Türkiye ve dünya pazarlarına taşınabilecektir" denildi.

Vallares tarafından yapılan açıklamada üretimin şu anda günde 41,000 varil olduğu, 2013'e kadar ise 90,000 varile yükselmesinin planlandığını belirtti.

Genel International'ın, Kuzey Irak'ta sahip olduğu en büyük üretim alanı olan Taq Taq sahasında yüzde 44 payı bulunuyor. Genel'in DNO şirketi tarafından işletilen Tawke sahasında ise yüzde 25 payı var.

Sayfa Yükleniyor...