Petroldeki yükseliş balon mu?

Petroldeki değerlenmenin balon olup olmadığı tartışılıyor. Piyasada ağırlık kazanan görüş, yükselişin sağlam temellere dayanmadığı yönünde.

Petroldeki yükseliş balon mu?

Petrol fiyatları bu hafta son altı ay içinde ilk kez 60 doların üzerine çıktı. Businessweek'e göre bu durum, akıllara petrol fiyatlarında yeni bir balon oluşup oluşmadığı sorusunu getiriyor.

Petrol fiyatlarının birkaç yılda katlanarak yükselmesinin ardından altı ay içinde hızla gerilediği bir süreç daha yeni geride kaldı.

Petrol, temel göstergelerden ziyade, işlemcilerin fiyatları yükseltmesi sonucu, geçen yıl Temmuz ayında 147 doların üzerine çıkarak rekor kırmıştı. Ancak petrol beş-altı ay içinde 32 dolar düzeyine inmişti.

Petrolde yeni bir balon oluşup oluşmadığıyla ilgili, iki karşıt görüşü de destekleyen faktörler var. Balon senaryosunu savunanlar, petrol stoklarının 19 yılın en yüksek düzeyde olduğuna dikkat çekiyor.

DEPOLARDA 1 MİLYAR VARİL PETROL
Associated Press'ten Mark Williams'a göre, sadece ABD'de depolarda bekleyen 1 milyar varil petrol var. ABD Enerji Bilgi İdaresi, petrol talebinin son beş yılın en düşük düzeyine gerileyeceğini öngörüyor.

Petrolün yükselişinin sağlam temellere dayandığına inananlara göre ise, piyasa enflasyonda beklenen yükselişi fiyatlandırıyor. Çin'de Nisan ayında, başta ulaştırma olmak üzere yatırım harcamalarının artması, petrol fiyatlarını yükselten ciddi bir faktör olarak gösteriliyor.

İŞLEMCİLER KUMAR OYNUYOR
Ancak balon senaryosunu savunanların daha ağır bastığı dikkatlerden kaçmıyor. Financial Times'tan Chris Flood, fiyatların işlemcilerin bir nevi kumar oynaması nedeniyle yükseldiğini vurguluyor.

FONLAR EMTİAYA YÖNELİNCE
Societe Generale Petrol Analisti Mıke Wittner'a göre ise fiyatlardaki yükseliş temel göstergelerden değil, fonların emtiaya yönelmesinden kaynaklanıyor. Petrol depolarında yer bulmanın giderek zorlaşması nedeniyle, petrolün önümüzdeki dönemde ciddi bir şekilde düşebileceği belirtiliyor.

Sayfa Yükleniyor...