Petrolün psikolojik sınırı: 50 dolar

Petrol 50 doların altına geriledi. Enerji uzmanı Daniel Yergin'e göre, fiyatlar bu yıl ortalama 46-47 dolar olacak. OPEC ise en az 50 dolarlık fiyatla yaşayabileceğini belirtti.

Petrolün psikolojik sınırı: 50 dolar

Dünya ekonomilerinde durgunluk sürdüğü için petrol fiyatları da yatay seyrediyor. Petrol son olarak 50 doların da altına indi.

Cambridge Energy Research Assocıates'in Yönetim Kurulu Başkanı Daniel Yergin, petrol fiyatlarındaki yükselmenin, talep canlanmadıkça sınırlı kalacağını söyledi.

CNBC Amerika'nın sorularını Yergin, 2009 yılı petrol fiyatları tahminine ilişkin şunları söyledi: "Petrol fiyatları arz kısıntısı ve son 3-4 haftadır piyasalarda artan güven sayesinde yükseldi. Halen İran, Nijerya ve Venezüella'nın toplam ihracatından çok bir arz fazlası var. 2 yıl önce günde 86 milyon varil olan küresel talep, 2009 için 83.5 milyon olarak öngörülüyor. Yıl bitmeden harika bir iyileşme kaydetmezsek, 2009'da petrol fiyatı ortalama 46-47 dolarda kalır."

Yergin, petrol fiyatını etkileyebilecek jeopolitik değişkenlerden de söz etti: "İran ve Pakistan'ın nükleer enerji açısından durumu çok önemli. Bu bölgelerden kaynaklanan risk primi, arz fazlası nedeniyle petrol fiyatına yansımıyor. Jeopolitik sorunlar diplomasi yoluyla çözülmezse, arz fazlasıyla bile enerji piyasasınde tedirginlik oluşur."

OPEC 50-60 DOLAR ARALIĞINA RAZI
OPEC Dönem Başkanlığı Angola'ya yakın bir kaynak, OPEC'in, 2009'un geri kalanında 50-60 dolar fiyat aralığında yaşayabileceğini belirtti.

Söz konusu kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, mevcut petrol fiyatlarının ideal olmadığını fakat bununla yaşanabileceğini ifade ederek, içinde bulunulan ekonomik kriz dikkate alındığında, OPEC'in, yılın geri kalanında 50-60 petrol aralığında tatmin olabileceğini bildirdi.

OPEC'in Mart ayı toplantısında, OPEC ülkeleri, stok seviyeleri hala yüksek olmasına ve üreticilerce defalarca 50 dolar civarındaki mevcut fiyatların sürdürülebilir yatırım imkanı için yeterli olmadığını söylemesine karşın, halihazırdaki üretim hedefini korudu.

Toplantının ardından OPEC Başkanı ve aynı zamanda Angola Petrol Bakanı olan Jose Maira Botetho de Vasconcelos, bu yıl petrol fiyatlarının 75 dolara kadar çıkmasını umduğunu ifade etmişti.

Öte yandan petrolün varil fiyatı 50 doların altına  geriledi. Petrolün düşmesinde, dünya petrol talebindeki azalma etkili oldu.

Sayfa Yükleniyor...