Pırlanta ve değerli taş ölçümü 15 dolar

Türkiye'nin ilk yerli Gemoloji Laboratuvarında pırlanta veya değerli taş diye satılan bir ürünün ölçümü yapılarak gerçek ya da sahte olduğu 15 dolara öğrenilebiliyor.

Pırlanta ve değerli taş ölçümü 15 dolar

İstanbul Kalkınma Ajansının (İSTKA) desteğiyle İstanbul Kuyumcular Odası bünyesinde kurulan ilk yerli Türkiye Gemoloji Laboratuvarının (GLT) faaliyetlerine ilişkin değerlendirmede bulunan İKO Başkanı İşler, Türkiye'de 40 bine yakın kuyumcunun, 300 bine yakın çalışanın bulunduğunu belirterek, bugüne kadar sektörün kendi ürünlerini tahlil ettirebileceği bir ortamın olmadığını, bu laboratuvarın bu ihtiyacı gidereceğini söyledi.

Pırlanta ve değerli taş ölçümü 15 dolar - 1

Bir tüketicinin kuyumcudan bir ürün satın aldığında ürünün taş rengi için çeşitli renklerin söylendiğini ifade eden İşler, şunları anlattı:

"Bunlar gerçek mi, değil mi? Size pırlanta deyip sentetik bir taşı mı sattılar? Türkiye'de şu anda piyasada çok sentetik taş dolaşıyor. Bazen bunu kuyumcu da bilemiyor. Bu laboratuvarı bunları tespit edebilmek amacıyla kurduk. Sektörü de zor duruma düşmekten kurtarıyoruz."

"ÜRÜNÜN BÜYÜKLÜĞÜ VE CİNSİNE GÖRE BEDEL ALINIYOR"

İşler, bir ürünün pırlanta ya da değerli taş olup olmadığının 15 dolar karşılığında öğrenilebileceğini anlatarak, sertifika alımında ürünün büyüklüğü ve cinsine göre bir bedel alındığını, bu bedelin en fazla 60-100 dolara kadar çıktığını dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...