Piyale, Saka ve Ona markaları artık Ülker'in

Piyale, Saka, Luna, Ona, Hüner, Sabah gibi birçok gıda ve içecek markası Yıldız Holding bünyesine geçti.

Bundan birkaç yıl önce çıkan "Sabancı'nın GıdaSa'sını, Ülker satın alıyormuş" dedikodusu, sonunda gerçek oldu.

BİM ve Bahariye Mensucat'ın sahibi olarak bilinen Mustafa Latif Topbaş, Sabancı Grubu'ndan satın aldığı ve adını Marsan Gıda olarak değiştirdiği şirketi, 3 yıl sonra Murat Ülker'in Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüttüğü Yıldız Holding'e sattı.

Böylece Piyale, Saka, Luna, Ona, Hüner, Sabah gibi birçok gıda ve içecek markası Yıldız Holding bünyesine geçti.

TORUN ÜLKER DAMAT
Hürriyet gazetesinin haberine göre; bu alışverişi ilginç kılan unsurlarından birisi de Marsan'ın akrabalar arasında el değiştirmiş olması. Geçen yıl Konya'da açılan BİM mağazası hariç kendi şirketlerinin bile kurdelesini kesmediği için kamuoyunda pek tanınmayan Mustafa Latif Topbaş'ın kızı Fatma, Sabri Ülker'in torunu, yani Murat Ülker'in yeğeni Ali Ülker ile evli. Sabancılar, 2007 yılında GıdaSa'yı satışa çıkardığında, Murat Ülker fabrikayı ziyaret etmiş, bu ziyaret de "Ülker, GıdaSa'yı alıyor", dedikodularına neden olmuştu. Ancak bu ziyaretin hemen ardından satışın Topbaş'a yapıldığının açıklanmasını, "Murat Ülker GıdaSa'yı dünürü için gezmiş" yorumları kadar, "Topbaş, fabrikayı Ülker için aldı" dedikolarına da neden olmuştu.

AK GIDA'DA BAŞLADI
Aslında Ülker Ailesi ile Topbaş Ailesi arasındaki ticaret çok daha eskilere dayanıyor. Halen Yıldız Holding bünyesinde faaliyet gösteren ve Türkiye'nin en büyük süt işleme tesislerine sahip şirketlerden biri olan Ak Gıda'nın kuruluşundan bu yana iki aile ticarette birlikte hareket ediyor. Üretim hayatına 1996 yılında Sakarya'nın Akyazı ilçesinde küçük bir süt tesisi satın alarak başlayan Ak Gıda'nın kuruluşunda, Ahmet Afif Topbaş, Halit İlhan, A. Geylani Zapsu ve Yasin A. Kadı yer alıyor. Daha sonra bu yönetim kurulu değişirken, mevcut yönetimde Mustafa Latif Topbaş Yönetim Kurulu Başkanlığını, Murat Ülker de Başkan Yardımcılığını yürütüyor.

BAŞKA ORTAKLIKLARI DA VAR
Ülker ve Topbaş'ın ortak olarak yanyana geldiği tek şirket Ak Gıda değil. Yine gıda alanında ortak pek çok şirket bulunuyor. Bunlardan biri olan ve 1999 yılında kurulan Karma Gıda'da Topbaş ve Murat Ülker yönetimde yer alırken, 2003 yılında kurulan Link Gıda'da Murat Ülker ve Mustafa Latif Topbaş'ın yanı sıra Ali Ülker de ortak olarak yer alıyor. Bu üçlünün ortak olduğu bir başka şirket de 2002 yılında kurulan Seher Gıda.

SABANCI 1945'TE ALDI
Marsan, ismi yeni olsa da şirketin kökeni 85 yıl öncesine kadar gidiyor. Salomon ve Rafael Glido'nun 1925 yılında kurduğu yağ fabrikası, 1945 yılında Hacı Ömer Sabancı tarafından satın alınıyor.

Sabancı fabrikanın atını Toroslar Yağ Fabrikası olarak değiştiriyor. Bu şirketle, Sabancı Ailesi de sanayiciliğe adım adıyor.

1973 yılında fabrikanın adı 'Margarin' ve 'Sanayi' kelimelerinin ilk hecelerinden esinlenilerek Marsa olarak değiştiriliyor.

KRAFT İLE ORTAK OLDU
1993 yılında, Marsa dünya gıda devlerinden Kraft ile işbirliği yapıyor. Önce Marsa Kraft General Foods, sonra da Marsa Kraft Jacobs Suchard ve Marsa Traft Foods isimlerini alıyor.

Sabancı ile Kraft arasındaki işbirliği 2005 yılında sona erince, Marsa yüzde 99.9 hisse ile Sabancı Holding'in GıdaSa'sı oluyor.

EN BÜYÜK FABRİKA
Adana fabrikası Türkiye'de tek alana kurulu en büyük fabrika özelliği taşıyor. Bu tesis, yılda 200 bin ton margarin, 100 bin ton sıvı yağ üretim kapasitesine sahip.

Marsan Hendek-Piyale fabrikası, yılda 80 bin ton makarna, 27 bin 500 ton un, 3 bin 600 ton toz tatlı, 2 bin 40 ton irmik üretim kapasitesiyle üretim yapıyor.

Marsan, Sakarya tesislerinde ise yılda 260 milyon litre pet şişe su, 180 milyon litre damacana su, 30 milyon litre aromalı içecek kapasitesine sahip.

Sayfa Yükleniyor...