'Piyasa oyuncuları IMF ile ayakta durmadı'

Başbakan Erdoğan, IMF ile yürütülen görüşmelerle ilgili olarak, ''Kesilip atılmış herhangi bir şey söz konusu değil, görüşmeler devam ediyor. Ülkenin menfaatini zedeleyecek bir anlaşmaya 'evet' diyemeyiz" dedi.

'Piyasa oyuncuları IMF ile ayakta durmadı'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yeni teşvik ve istihdam paketine ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından IMF'ye gelinen noktaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Erdoğan, IMF ile görüşmelerin halen devam ettiğini ve görüşmeler noktasında herhangi bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade etti.

Görüşmelerin ilk başladığı andan itibaren IMF'ye karşı önerilerini verdiklerini anlatan Erdoğan, IMF'den bazı yeni yeni teklifler geldiğini söyledi.

Erdoğan şöyle devam etti: ''Biz tekrar kendilerine bazı öneriler sunduk. Tabii geçen Mayıs'tan bu zamana yaklaşık 13-14 ay geçti, bu süreç devam ediyor. Fakat burada bir gerçeği sizlerle paylaşmak istiyorum. Biz ülkemizin menfaatini zedeleyecek bir anlaşmaya 'evet' diyemeyiz. Yapılan görüşmeler sonucunda akşam belli bir mutabakata yaklaşıp, ertesi gün çok çok farklı önerilerle karşımıza gelinince biz de buna 'evet' diyemeyiz.

Bize teklifler verilmiştir, o teklifler üzerinde çalışmalarımızı yaptıktan sonra biz karşı teklifimizi sunmuşuzdur. Bu karşı teklife karşı onlar bize şunu demeli: 'Biz şunu paylaşamıyoruz veya şu kadarını paylaştık, şu kadarını paylaşamıyoruz' diyebilirler. Şunu da açıkça söyleyeyim ki siyasi noktada eğer bir öneri, içerik taşıyorsa, ona hiç olumlu bakamayız. Çünkü biz bugün IMF'nin ortağıyız. IMF'yle biz finansı konuşmalıyız, ekonomiyi konuşmalıyız. Buna yönelik öneriler üzerinde durmalıyız. Onlarla ilgili yasal düzenlemeler olabilir. Onlar üzerinde durabiliriz ama işin siyasi neticeleri oluşuyorsa bunun üzerinde bu kararı biz veririz. Bunu da biz kendilerine çok açık, net söylemişizdir.''

KESİLİP ATILMIŞ BİR ŞEY YOK
IMF ile görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Erdoğan, ay sonuna kadar tekrar bazı karşılıklı görüş alışverişlerinin yeni Koordinasyon Kuruluyla yapılacağını belirtti.

Erdoğan, ''Bu görüşmelerden sonra ne gibi neticeye varırız bunu da göreceğiz. Yani henüz böyle kesilip atılmış herhangi bir şey söz konusu değil, görüşmeler devam ediyor'' diye konuştu.

PİYASA OYUNCULARI IMF İLE AYAKTA DURMADI
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Piyasa oyuncuları, IMF beklentileri konusu. Piyasa oyuncularının bir kısmı, böyle bir beklenti içine girebilir ama Türkiye Cumhuriyeti'nin piyasa oyuncuları, 'IMF varsa var, yoksa yok'  noktasında olmamalıdır. Yani Türkiye Cumhuriyeti'nin piyasa oyuncuları, kendi ayakları üzerinde durma kabiliyetini gösterebilecek güce sahip olduğunu düşünüyorum. İşte son 14 ay içinde de bizim piyasa oyuncularımız IMF ile ayakta durmadı. Kendi kabiliyetleri kendi gücüyle ayakta durdular. Bu piyasa oyuncuları içinde birebir görüşme yaptığım birçok arkadaşımız var. Hepsiyle görüştüğümüzde, 'biz ayaklarımızı üzerinde rahatlıkla durabiliyoruz' diyorlar biz de onlarla iftihar ediyoruz. Ama bunu böyle sanki Türkiye'nin bütün ekonomideki piyasa oyuncuları böyle istiyor, böyle bekliyor dersek, kendimizi aldatırız, piyasada olumsuz bir havayı estirmeye neden oluruz. Böyle bir şey yok.''

YILMAZ'DAN IMF YORUMU: ASLOLAN MALİ DİSİPLİN
Bu arada daha önce 'IMF'yle bir an önce anlaşılmalı' açıklamaları yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz bu kez farklı bir ifade kullandı.

Daha önce Türkiye'nin IMF ile anlaşması gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Aslolan mali disiplin" diyerek bu konudaki mesajını değiştirdi.

Sayfa Yükleniyor...