Piyasada Çin paniği bitmiyor, dünya borsaları yine ekside

Yeni yıla Çin şoku ile giren dünya, bu sabah yine Çin'den gelen yüzde 2.80'lik düşüş ile sarsıldı... ABD borsaları da en kötü yeni yıl açılışını (11 gün itibari ile) yaptı

Piyasada Çin paniği bitmiyor, dünya borsaları yine ekside

Asya'dan ABD'ye dünya borsaları yeni yıl başından beri geriliyor.

Düşüşün sebebi Çin'de zayıf çıkan enflasyon verilerinin dünyanın ikinci en büyük ekonomisindeki yavaşlama işaretlerini güçlendirmesi. Piyasaların kapalı olduğu Japonya hariç MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0,9 geriledi. Bu sabah da Çin borsası yüzde 2.80'in üzerinde kayıpla düşmeye devam ediyor.

Piyasada Çin paniği bitmiyor, dünya borsaları yine ekside - 1 Batıdan doğuya bütün önemli borsalar Çin türbülansının etkisinde.

DOW EN KÖTÜ YENİ YIL BAŞLANGICINI YAPTI

ABD'de beklentiden iyi gelen istihdam verilerine rağmen Çin endişeleri borsalarda kayba neden oldu. JP Morgan Chase ve Citigroup hisseleri en az yüzde 2,2 düşerek bankalardaki düşüşe öncülük etti. S&P 500 Endeksi yüzde 1,1 düşerek bin 922 puan oldu. Endekste haftalık kayıp yüzde6 olarak gerçekleşti. Dow Jones Sanayi Endeksi yüzde 1 geriledi ve 16 bin 346 puandan kapandı. Dow Jones'ta haftalık kayıp bin puanı aştı. Bu, endeksin şimdiye kadarki en kötü yıllık başlangıcı oldu.

Piyasada Çin paniği bitmiyor, dünya borsaları yine ekside - 2 Çin türbülansı en çok gelişen ülke para birimlerini vurdu. TL % 3'ün üzerinde geriledi

PEKİ ÇİN PİYASASI NEDEN DÜŞÜYOR?

Bu yıl görülen aşırı fiyat hareketleri, iktidardaki Komünist Parti'nin 1990'dan bu yana en zayıf büyümesine hazırlanan ekonomiyi yönetebilme gücüne yönelik endişeleri artırıyor. Politika yapıcılar geçen hafta, bu yıl hisse senetlerinin değerinde 1 trilyon dolarlık erimeye neden olan satışların güçlenmesine neden olduğu söylenen devre kesme uygulamasını askıya aldı. Yuandaki değer kaybının sermaye çıkışlarını hızlandıracağı endişeleri de satışları güçlendirdi. Çinli yetkililer piyasalara istikrar getirmek için müdahalelerini artırıyorlar. Offshore yuan, Çin Merlez Bankası'nın, geçen hafta piyasalarda görülen kargaşayı yatıştırmak için günlük referans kurunu Cuma günkü seviyesi yakınında belirlemesinin ardından erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. Konu hakkına bilgiye sahip kaynaklara göre, kamu fonları cuma günü, piyasayı desteklemek için, finans ve endekste ağırlığa sahip diğer hisselerde odaklanarak, destek alımları yaptı.

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Borsa
  • Ekonomi
  • Dünya Ekonomisi

Sayfa Yükleniyor...