Piyasalar Brexit'i neden çabuk unuttu?

İngiltere'nin AB'den ayrılma kararı piyasalarda şok etkisi yaratsa da kara bulutlar şimdilik dağılmış gibi görünüyor. İşte piyasalara Brexit'i unutturan nedenler...

Piyasalar Brexit'i neden çabuk unuttu?

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararı (Brexit) almasının ardından piyasalardaki kısa süreli şok etkisi yerini iyimser havaya bıraktı.

Merkez bankaları ve yönetimlerinden teşvik beklentileri ile pozitif seyirde etkili oldu.

Piyasaları rahatlatan üç gelişme şöyle:

1- JAPONYA'DAN PİYASALARA GÜZEL HABER

Merkez bankalarından gelen destek söylemleri, dün Japonya hükümetinin yeni teşvik paketini bu ay sonu hazırlayacağını açıklaması ile biraz daha somut hale geldi.

2- FED'DEN "FAİZ ARTIŞI GELMEZ" UMUDU

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl içinde başka faiz artırımına gitmeyeceği beklentileri de risk iştahını yükselten en önemli etkenlerden biri olarak öne çıktı.

3- İNGİLTERE'DEN "HAZIRIZ" MESAJI

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Mark Carney de dün İngiltere'nin AB'den çıkma kararının ardından bankanın parasal ve finansal istikrarın sağlanması için gerekli araçlara sahip olduğunu söyledi.

Bu üç gelişme piyasalarda Brexit şokunun atlatılmasını ve iyimser havanın oluşmasını sağladı.

ABD BORSALARI REKOR KIRDI

ABD borsalarında da tüm zamanların rekorları görüldü. Wall Street'te S&P 500 yüzde 0.7 yükselerek kapanış rekorunu yeniledi ve 2,152.14 puan oldu. Nasdaq endeksi de yıl genelinde ilk defa pozitif alana döndü.

ASYA BORSALARI YILIN ZİRVESİNE ÇIKTI

Asya borsaları, 2016 yılının zirve seviyelerini test etti. Japonya dışındaki Asya Pasifik borsalarını takip eden MSCI endeksi 427.83 puanla 21 Nisan'da gördüğü yılın en yüksek seviyesi 428.22 puanı test etti.

GELİŞEN ÜLKE BORSALARI 8 AYIN ZİRVESİNDE

Gelişmekte olan ülke borsaları yüzde 0.5 ile art arda beşinci günde de yükselerek 8 ayın zirvesine çıktı.  Borsalar İngiltere'deki referandum sonrası dip seviyelere kıyasla yüzde 8 yükseliş kaydetmiş oldu.

BORSA İSTANBUL'U 81 BİNİ AŞTI

Borsa İstanbul da olumlu havayla destek buldu. BIST 100 endeksi son 10 işlem gününde 7 bin puanın üzerinde artarak 81.000 puanı aştı.

Sayfa Yükleniyor...