FED kararı sonrası piyasalar dalgalı

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası'nın faiz kararının ardından dalgalı bir seyir izliyor.

FED kararı sonrası piyasalar dalgalı

ABD'de dün Philadelphia Fed imalat endeksinin beklentilerin altında kalması ve cari işlemler açığının beklentilerden yüksek gelmesinin ardından pay piyasalarında satıcılı bir seyir izlendi.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 1,43, S&P 500 endeksi yüzde 1,50 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,35 değer kaybetti.

Dolar endeksi, dün 98,50'den 99,29'a kadar çıktıktan sonra şu dakikalarda Asya piyasalarında 98,80 seviyelerinde dengelendi.

Analistler, bugün hizmet sektörü satın alma yöneticileri endeksinin takip edileceğini belirterek, Fed sonrasında piyasalarda görülen rahatlamanın yerini yön arayışına bıraktığını kaydediyor.

Avrupa tarafında, Almanya’da açıklanan Ifo endekslerinin beklentileri karşılamamasına rağmen pay piyasalarında hızlı yükseliş eğilimi dikkati çekti.

Euro/dolar paritesi dün 1,09'un üzerinden 1,08'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 1,0860 seviyelerinde dengelendi. Dün Almanya'da DAX endeksi yüzde 2,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,14 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,68 yükseldi.

Analistler, bugün açıklanacak Euro Bölgesi cari işlemler dengesinin takip edileceğini ifade ediyor. Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) menkul kıymet alımında çeşitliliği genişletmesi ve elinde tuttuğu tahvillerin vadesini uzatmasının ardından dolar/yen paritesi 123,55'ten 121,76'ya kadar geriledi, Nikkei 225 endeksi günü yüzde 1,90 değer kaybıyla tamamladı.

Çin'de Şanghay bileşik endeksi şu dakikalarda yatay bir seyir izliyor.

Yurt içinde, Fed sonrasında kısa vadede belirsizliğin azalması nedeniyle görülen rahatlama piyasaları pozitif etkiledi. Dün döviz kurları düşerken, BIST 100 endeksi ise yükselişini üst üste 3'üncü güne taşıyarak günü yüzde 1,21 artışla 73.712 puandan tamamladı.

Analistler, bugün yurt içinde TCMB beklenti anketinin takip edileceğini belirterek, ankette 12 ve 24 ay sonrası enflasyon tahminlerinin gelecek hafta gerçekleştirilecek Para Politikası Kurulu (PPK) kararları üzerinde etkili olabileceğini belirtiyor.

Sayfa Yükleniyor...