Piyasalar Fed öncesi dalgalı

Küresel piyasalar Fed toplantısı öncesinde yüksek volatilite ile dalgalı seyrini sürdürüyor.

Piyasalar Fed öncesi dalgalı

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faizleri yükseltmesi beklenen toplantısı öncesinde piyasalarda volatilite artarken, başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarında da sert düşüşler görülüyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemenin küresel piyasalarda ilgili şirket hisselerinde yarattığı baskı, domino etkisi ile pay piyasalarının genelini olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, dün akşam yaptığı açıklamada Fed’in faizleri bu haftaki toplantısında artırmasının Türkiye'yi de içeren bazı gelişen ülkelere yönelik riskler oluşturabileceğini belirtti.

ABD'de dün veri gündeminin zayıflığının etkisiyle piyasa bazlı hareketlilikler öne çıktı. Dolar endeksi yatay seyir izlerken, 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,14'ten yüzde 2,23'e yükseldi. Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,60, S&P 500 endeksi yüzde 0,48 ve Nasadaq endeksi yüzde 0,38 değer kazandı.

Analistler, bugün başlayacak Fed toplantısında faizlerin artırılmasına kesin gözüyle bakıldığını, bu nedenle piyasalarda volatilitenin arttığını belirterek, kısa vadede bir trendden bahsedileyemeceğini vurguluyor.

Avrupa tarafında, dün euro/dolar paritesinin Fed öncesinde sınırlı da olsa yükseliş eğilimi dikkati çekti. Parite, dün analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1,1030 seviyesinin üzerini test ettikten sonra günü 1,0994'ten tamamladı.

Dün Euro Bölgesi sanayi üretimi verisi beklentilerden iyi gelmesine karşın Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,94, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,68 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,32 geriledi. Analistler, bugün Almanya'da açıklanacak ZEW endekslerinin izleneceğini belirtiyor.

Yurt içinde, dün döviz kurları ve faizlerin yükseliş eğilimi sürdürürken, BIST 100 endeksi yüzde 1,38 değer kaybederek 69.309 puan ile Mart 2014'ten beri en düşük seviyesinden kapandı.

Analistler, Fed öncesinden bugün ABD'de açıklanacak enflasyon verilerinin takip edileceğini belirterek, pay piyasasında gelmesi muhtemel tepki alımlarına karşın oynaklığın ve sert hareketliliğin bugün ve yarın da sürebileceğini öngörüyor.

Sayfa Yükleniyor...