Piyasalar Lehman öncesine dönemedi

Yatırım bankası Lehman Brothers'ın 15 Eylül'deki çöküşü, küresel hisse senedi piyasalarda adeta serbest düşüşe neden oldu. Mart ayından bu yana yaşanan ralli bile piyasaları Lehman'ın çöküşü öncesi seviyelere getiremedi.

Piyasalar Lehman öncesine dönemedi

Küresel hisse senetlerinde 10 Mart'ta başlayan ralli, endeksleri henüz Lehman Brothers'ın iflası öncesindeki düzeylere taşımadı.

MSCI dünya endeksi, 9 Mart'ta gördüğü dipten bu yana yüzde 47'nin üzerinde yükselse de, Lehman'ın iflası öncesindeki düzeyinin yüzde 21 altında bulunuyor.

Lehman Brothers'ın iflası öncesindeki son işlem günü 12 Eylül 2008'di. Önde gelen gelişmiş ülke borsaları arasında, 12 Eylül'deki düzeylerinin en gerisinde olanlar ABD borsaları. Dow Jones Sanayi Endeksi Lehman'ın iflası öncesindeki düzeyinin yüzde 24,1, S&P 500 ise yüzde 25.6 altında.

Avrupa borsalarının Lehman'ın iflası sonrasındaki performansı ABD borsalarına kıyasla bir nebze daha iyi. Londra Borsası 12 Eylül'deki düzeyinin yüzde 19.1, Frankfurt Borsası yüzde 18.9, Paris Borsası ise yüzde 23.6 altında bulunuyor.

Lehman'ın iflasından bu yana IMKB'nin performansı ise, dünyanın önde gelen gelişmiş borsalarına kıyasla oldukça iyiydi. İMKB, 12 Eylül 2008'deki düzeyinin yüzde 11.1 altında seyrediyor.

Bu tablo, hisse senetlerinde 10 Mart'tan bu yana yaşanan kazançların gerçekte olduğundan daha iyi göründüğü görüşünü destekliyor. Başka bir ifadeyle de, Lehman Brothers'ın çöküşü, hisse senetlerinin aşırı bir şekilde satılmasında büyük bir rol oynadı.

Sayfa Yükleniyor...