Piyasalar yine tepetaklak

Küresel büyümeye ilişkin kaygılar borsaları salladı. Avrupa borsalarındaki sert kayıplara paralel İMKB günü yüzde 4.19 düşüşle tamamladı.

Piyasalar yine tepetaklak

Küresel büyümeye ilişkin kaygılar piyasalarda yine sert düşüşün yaşanmasına neden oldu.

Asya borsalarının endişeli yatırımcıların kâr satışlarıyla gerilemesi sonrasında Avrupa borsalarında sert kayıplar görüldü.

İMKB 100 endeksi negatif açılışın ardından, küresel ekonomide büyümenin yavaşladığı yönündeki endişelerle yurtdışında hızlanan satışlara paralel artan kayıplarla ilk seansta yüzde 2.64 düştü.

Endeks, yüzde 3 üzeri kayıpla 52 bin 538 seviyesine kadar gerilemesinin ardından ilk seansı 52 bin 786 puanda tamamladı.

İkinci seansta endekste kayıplar bir ara yüzde 6'ya yaklaştı. Endeks gün sonunda yüzde 4.19 düşüşle 51 bin 945 puana geriledi. Endeks seans içinde en düşük k51 bin 187 puanı gördü.

Avrupa borsalarındaki kayıplar yüzde 5'in üzerine çıktı. ABD vadeli hisse senedi piyasalarında da yüzde 4'ün üzerinde kayıplar var.

'SATIŞLAR YENİ SATIŞI TETİKLİYOR'
İş Yatırım Hisse Senetleri Müdürü Orhan Veli Canlı, piyasada kalıcı yükselişin olması için dışarıdan gelen paraya ve yabancı takasının yükselmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Endeks 50 binin altına sarktıktan sonra kuvvetli bir toparlanma ile 54 bine kadar yükseldi. Ancak bu süreçte dışarıdan bir talep görmedik. Yani burada kalıcı bir yükselişten bahsetmek için dışarıdan gelen paraya, yabancı takasının yükselmesine ihtiyacımız var. Yerli oyuncular, finansman kaynakları kötü olduğu için negatif haber akışı olduğu zaman satmak zorunda kalıyor, satışlar da yeni satışları tetikliyor" dedi.

Endekste, dışarıya paralel hareket olduğunu ve tansiyon artınca pozisyonların da realize edildiğini belirten Canlı, piyasada kuvvetli bir alıcının da olmadığını, dışarıda toparlanma olmaması durumunda, endeksin de aşağı gelmeye devam edeceğini kaydetti.

DOLAR 1,79'U GÖRDÜ
Döviz piyasasında da artış görüldü. Gün boyunca 1,77 lira düzeyinde seyreden dolar piyasalardaki hareketle 1,79'un üzerine çıktı.

Sayfa Yükleniyor...