Piyasalarda Draghi rallisi

Küresel pay piyasaları, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi'nin açıklamaları ile hızlı şekilde yükselişe geçti.

Piyasalarda Draghi rallisi

Avrupa Merkez Bankası (AMB) dün faiz oranlarında ve para politikasında değişikliğe gitmedi. Karar sonrası basın toplantısı düzenleyen Draghi'nin, enflasyon beklentilerinin zayıfladığını, mevduat faizinin düşürülmesinin tartışıldığını ve parasal genişlemenin öngörülen süreyi de aşacak şekilde devam edebileceğini söylemesi küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.

AMB Başkanı Draghi'nin açıklamalarının ardından euro/dolar paritesi 1,11'in altına inerek son iki ayın en düşük seviyesine gerilerken, doların da özellikle gelişen ülke para birimleri karşısında değer kaybetmesi dikkati çekti.

Artan risk iştahının kendini güçlü şekilde gösterdiği tahvil piyasasında da gelişmiş ülke tahvil faizlerinde hızlı düşüşler görüldü. Dün parasal genişlemeye ilişkin beklentiler ve düşüşe geçen eurodan destek bulan Avrupa borsaları yüzde 2'nin üzerinde, ABD borsaları ise yüzde 2'ye yakın değer kazandı.

Draghi'nin konuşması sırasında kapalı olması nedeniyle fiyatlamaları bugün yapılan Asya piyasalarında da pozitif görünüm öne çıkıyor. Japonya'da açıklanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin (PMI) ve Güney Kore büyüme verisinin beklentilerden iyi gelmesinin de etkisiyle şu dakikalarda Nikkei 225 endeksi yüzde 2,31, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,78 ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,61 yükseldi. Yurt içinde de Draghi sonrasında TL varlıklar bir haftadır içinde bulunduğu değerlenme sürecini devam ettirdi.

Döviz sepeti son iki ayın en düşük seviyesine gerilerken, 2 yıl vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 10,09'a kadar düştü. BIST 100 endeksi ise gün içinde analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 80.500 puanı test ettikten sonra günü yüzde 0,62 artışla 80.256 puandan tamamladı. Analistler, bugün dünya genelinde açıklanacak imalat sanayi PMI verilerinin izleneceğini belirterek, piyasalardaki pozitif görünümün sürmesini beklediklerini dile getiriyor.

Dolar/TL'nin 2,87’nin altında kalması durumunda 2,85 seviyelerinin gündeme gelebileceğini aktaran analistler, BIST 100 endeksinde 80.500 direncinin kırılması durumunda yeni hedefin 82.500 direnci olacağını öngörüyor.

Sayfa Yükleniyor...