Piyasalarda Eylül dönüm noktası oldu

Yurtdışı piyasalar için Eylül ayı bir dönüm noktası oldu. Eylül öncesinde ağırlıklı olarak fiyatlandırılan çift dip senaryoları en azından şimdilik askıya alınmış görünüyor.

Piyasalarda Eylül dönüm noktası oldu

Eylül ayının ilk kritik verisi ABD'de açıklanan tarım dışı istihdam raporu oldu. Rapora göre, ABD'de tarım dışı istihdam Ağustos'ta 100 bin kişilik beklentinin çok altında düşerek 54 bin kişi geriledi.

Ekonomide canlanmanın anahtarı olması beklenen özel sektör istihdamı da 41 bin kişilik beklentinin üzerinde 67 bin artış gösterdi.

Geçen hafta ABD'de açıklanan veriye göre, toptan eşya stokları Temmuz'da son 2 yılın en büyük hızıyla arttı. Ticaret açığı ise Temmuz'da ithalatın Şubat 2009'dan bu yana en büyük düşüşü, ihracatın ise Ağustos 2008'den bu yana en büyük yükselişi kaydetmesiyle,, beklentiden daha fazla daraldı.

ABD'de ticaret açığı Temmuz'da aylık yüzde 14 gerileyerek 47.3 milyar dolarlık beklentiye karşılık, 42.8 milyar dolara indi. Geçen hafta ABD'de işsizlik maaşına başvuranların sayısı ise 27 bin azalışla 451 bine geriledi.

ÇİN'DE ÇARKLAR DÖNÜYOR
Çin'de açıklanan veriler de küresel borsalarda morali yükseltti. Çin'de sanayi üretimi Ağustos'ta beklentilerin ötesinde yüzde 13.9 arttı. Banka kredileri Ağustos’ta dört ay sonra ilk kez artış gösterirken, geçen hafta perşembe günü gelen veri ise ithalatın Ağustos’ta yüzde 35.2 yükseldiğini ortaya koydu.

BİR MORAL DE BASEL'DEN
Piyasalara moral veren bir diğer faktör de, hafta sonu İsviçre'de toplanan Basel komitesinden geldi. Basel III protokolüne göre, küresel bankacılık sektöründe sermaye yeterlilik oranı yüzde 2'den,, yüzde 7'ye çıkacak. Bankacılık otoriteleri,, sermaye yeterlilik oranı yüzde 4.5'in altına inen bankaları temettü ve hisse geri alımlarını durdurmaya, prim ödemelerini kısmaya zorlayabilecek. Ancak, bankalara sermaye artırmak ve yeni sermaye standartlarına uymak için 2019 başına kadar süre tanınacak. Basel III protokolünün Kasım ayında yapılacak G20 zirvesinde onaylanması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...