Piyasalarda rüzgar bir anda terse döndü

Global iyimserliğin tersine dönmesiyle borsa günü yüzde 2.6 düşüşle tamamladı. Gün içinde 1,53'e inen dolar yeniden 1,55'in üzerine çıktı.

Piyasalarda rüzgar bir anda terse döndü

ABD'de açıklanacak stres testleri sonuçları öncesinde piyasalarda uzun süredir devam eden global iyimserliğin yerini satışlara bırakmasıyla, kur ve faiz gün içindeki kazançlarının bir kısmını geri verirken, borsa günü ekside tamamladı.

Gün boyunca global piyasalardaki kazançlara paralel hareket eden gösterge faiz tarihi rekorunu yenilerken, dolar 1,54 TL'nin altına gerilemiş, bankacılar kur ve faizde global iyimserlik devam ettiği sürece yönün aşağı olacağını belirtmişlerdi. Ancak global piyasalardaki kazançların yerini satışlara bırakması, iç piyasada kur ve faizin yönünü yukarı çevirdi.

İMKB Ulusal 100 Endeksi de yüzde 2.59 düşüşle 32 bin 842 puandan kapandı. Gün içerisinde bankacılık stres testi beklentileriyle 34 bin 835 puana yükselen endeks, dış piyasalarla beraber kâr realizasyonları ile günü satışla tamamladı. İşlem hacmi ise 3.2 milyar lira ile 2009 rekorunu tazeledi.

Dolar 1,53'ten döndü. Bankalararası piyasanın dünkü spot kapanışında 1,5640/1,5665 lira olan en iyi dolar alış ve satış kotasyonları, bu sabah ilk işlemlerde 1,5530/1,5590 TL seviyesindeydi. En iyi dolar alış kotasyonlar gün içinde en düşük 1,5320 TL seviyesini gördü.

Bir bankacı "Birden bire aşırı iyimser hareketten sert bir satış baskısına geçişin ardında yurt dışı piyasalardaki bozulma sebep gösterilse de Türk mali piyasalarının göreceli olarak daha fazla bozulması başka sebep arayışına itiyor. Bu kapsamda da ABD'de bu gece açıklanacak olan stres testi sonuçları ile bağlantı kurulmaya çalışılıyor. Ancak, elimizdeki bilgiler paralelinde, kâr satışları ile başlayan düzeltme hareketinin, son dönemdeki sert hareket sonucunda kâr satışlarını erteleyen birçok yatırımcıyı devreye soktuğunu düşünüyoruz" dedi.

Tahvil/bono piyasasında 2 Şubat 2011 vadeli gösterge tahvilin ortalama bileşik faizi dün, spot kapanışta yüzde 11.80, valörlü işlemlerde yüzde 11.71 oldu. İşlem bazında gösterge faiz dün yüzde 11.69 seviyesine kadar gerileyerek tarihi düşük seviyesini görürken, aynı tahvilde bileşik faiz yüzde 11.54 ile tarihi rekorunu bugün de kırdı. Gösterge tahvilde kapanış spotta yüzde 11.59 valörlüde yüzde 11.68 oldu.

Sayfa Yükleniyor...