Piyasaların gözü ABD'de

Küresel piyasalar dalgalı seyrine devam ederken, Fed'in faiz kararına ilişkin beklentiler üzerinde etkili olabilecek. ABD’nin 2’nci çeyrek GSYH verisi bugün açıklanacak.

Piyasaların gözü ABD'de

ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişleri verisinin beklentilerden iyi gelmesi ve küresel piyasalardaki dalgalanma nedeniyle Fed'in eylülde faiz artıracağı beklentilerinin azalmasının ardından hisse senedi piyasalarında sert yükselişler dikkati çekti.

Dün ABD 10 yıl vadeli tahvil faizleri yüzde 2,07'den uzun vadeli ortalamalarının geçtiği yüzde 2,19'a kadar yükselirken, Dow Jones endeksi yüzde 3,95, S&P 500 endeksi yüzde 3,90 ve Nasdaq endeksi yüzde 4,24 değer kazandı. Analistler, pay piyasalarında bir haftalık sert düşüşteki kayıpların yaklaşık yüzde 40'ının dün telafi edildiğini ifade ederek, bugün açıklanacak 2'nci çeyrek GSYH ve konut verilerinin takip edileceğini dile getiriyor.

Avrupa tarafında, hisse senedi piyasalarında önceki günkü hızlı yükselişin ardından dün satıcılı bir seyir izlendi. Euro/dolar paritesi 1,1560'dan 1,1292'ye kadar sert bir şekilde geri çekilirken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 1,29, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,68 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 1,40 değer kaybetti.

ŞİMDİLİK DENGELENME SAĞLANDI
Asya tarafında Çin Merkez Bankası'nın faizlerde ve zorunlu karşılıklarda indirime gitmesinin ardından dün de piyasaya likidite enjekte etmeye devam etmesi piyasalarda şimdilik dengelenmeyi sağladı. Şu dakikalarda Çin'de Şanghay endeksi yüzde 1,90, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,94, Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 1,24 değer kazandı.

Yurt içinde, küresel piyasalara paralel hareket eden BIST 100 endeksi dün günü yüzde 0,14 yükselişle 73.615,91 puandan tamamladı. Döviz kurları ve faizlerdeki sakin seyirden destek bulan BIST 100 endeksinin bugün de güne artışla başlayabileceğini tahmin eden analistler, 75.000 seviyesinin direnç olarak izleneceğini ve ABD 2'nci çeyrek GSYH verisi ile küresel piyasaların seyrinin takip edileceğini kaydediyor.

Sayfa Yükleniyor...