Piyasaların gözü kulağı onda olacak

Piyasaların merakla beklediği Jackson Hole ekonomi sempozyumu bugün başlıyor. Toplantıda Fed Başkanı Bernanke'nin yapacağı konuşma ilgiyle izlenecek.

Piyasaların gözü kulağı onda olacak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, bugün Jackson Hole'da düzenlenen Kansas City Fed'in sempozyumunda ekonominin görünümüne dair yapacağı konuşmayla piyasaların odak noktasında olacak.

Bernanke'nin saat 17.00'de beklenen konuşmasından iki saat kadar sonra da Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet kürsüdeki yerini alacak.

Dünyanın başlıca merkez bankalarından yetkililerin katıldığı konferans, önceki yıllarda para politikasında yeni inisiyatiflerin alınmasıyla sonuçlandığı gibi yetkililerin samimi değerlendirmeler sunması için de fırsat veriyor.

Önünde duran önemli güçlüklerle söze başlaması beklenen Bernanke ekonomiyle ilgili olarak her zamankinden daha gergin bir topluluğa seslenecek.

Reuters'ın Döviz Piyasası Analisti Kevin Weir'a göre, piyasaların sempozyumda sunulan görüşlere verebileceği olası tepkiler şu şekilde gerçekleşebilir:

DOLAR
Şu anda aşağı yönlü hareket eden dolar endeksi birçok borsa fonu yöneticisi tarafından piyasadaki havayı değerlendirmek için kullanılıyor. Doların altı önemli para birimi karşısındaki performansını izleyen endeks son günlerdeki yükselişine rağmen, Euro ağırlıklı para birimleri karşısında değer kaybediyor.

Bernanke eğer ekonomiyle ilgili endişesinin Fed'e yeni radikal önlemler aldıracak boyutta olduğunu ifade ederse, dolarda satış dalgası gelebilir. Döviz işlemcileri Avrupa borç krizin endişelerinin güç kaybetmesini takiben ABD ekonomisinin önündeki güçlüklere odaklanıyorlar.

Bernanke Fed Açık Piyasa Kurulu (FOMC) toplantı tutanaklarında yer alan görüşlerini tekrar etmekle yetinirse, doların son günlerdeki yükselişi yeni bir satış dalgası için fırsat olabilir. Fakat satışların Bernanke'nin ekonomi hakkında zayıf bir değerlendirme sunacağı kadarki seviyede olması beklenmiyor.

YEN VE EURO
Piyasaların gündeminde yer alan bir diğer konu da Japonya Merkez Bankası'nın yene müdahale olasılığı. Müdahalenin son günlerdeki kâr satışlarına rağmen oldukça uzun bir süredir yüksek değerli seyreden yen üzerinde etkisi olabilir.

Eğer toplantıya Japonya dışından katılan bir merkez bankası yöneticisi bu olasılığa referans niteliğinde ifadeler kullanırsa, yenin ortak müdahale ihtimalinin arttığı öngörüsüyle sert düşüş eğilimine geçme şansı olabilir.

Euro konusunda ise piyasa Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet'nin Avrupa'daki görünüme dair yapacağı değerlendirmelerin kurları bir şekilde etkilemesini umuyor. Piyasadaki genel kanı Trichet'nin Avrupa'daki olumlu gelişmeleri vurgulamak için uğraşacağı yönünde.

DEVLET TAHVİLLERİ
Fed'in Açık Piyasa Kurulu'nun en son açıklamalarının ardından ABD'nin 10 yıllık devlet tahvillerinin faizi yüzde 2.84'ten yüzde 2.48'e geriledi. Piyasa oyuncularının çoğunun güçlü toparlanma beklediği bir ortamda gerçekleşen bu düşüş sürpriz oldu. ABD Hazine tahvilleri, borsaları kabul edilemeyecek derecede volatil bulan ve para piyasası fonlarından istediği getiriyi sağlayamayan yatırımcılar için zorunlu da olsa güvenli limana dönüştü.

Bernanke'nin ek nicel gevşemeye gidilebileceği yönünde bir işaret vermesi, diğer menkul kıymetleri çekici bulmayan yatırımcıların çok düşük getirilere rağmen tahvile yönelmeye devam etmesine neden olabilir. Tahvillerin şu anki seviyeleri göz önüne alındığında, kademeli bir toparlanmaya işaret eden görüşler ise yatırımcıların uzun pozisyonlarda kâr satışına gitmesine yol açabilir.

Açık Piyasa Kurulu'nun açıklamaları üzerinde etkisi olabilecek başlıca dış faktörler arasında Çin'in takınacağı tutumu var. Elinde yüksek tutarlarda ABD Hazine tahvili bulunan Çin'in ek nicel gevşemeye yönelik açıklamaları, faizlerde düşüşe yol açmasına rağmen, memnuniyetle karşılaması beklenmiyor. Borçlanma gereksinimi devam eden ABD'nin büyük müşterilerinin endişelerini en azından dikkate alması bekleniyor.

BORSALAR
Borsalar 2010'un önemli bir bölümünü savunmada kalarak geçirdi. Bernanke'nin koşulların ek gevşeme önlemleri gerektirecek nitelikte olduğu yönünde bir ifade kullanması önemli bir satış dalgası getirebilir. Özellikle de Ağustos sonu gibi işlem hacminin genel olarak düşük seyrettiği bir dönemde oluşacak satış, fiyatları çok hızlı düşürebilir.

Aşağı yönlü revizyonla açıklanması beklenen bugünkü ABD büyüme verisinin ardından konuşacak olan Bernanke'nin mevcut durumun korunması yönünde ifadeler kullanması halinde borsanın bundan önemli zarar görmesi beklenmese de, yukarı yönlü güçlü bir hareket oluşacağı da düşünülmüyor.

Trichet'nin yapacağı açıklamaların ise ABD borsaları üzerinde önemli etkisi olması beklenmiyor.

Sayfa Yükleniyor...