Piyasaların gözü Yunanistan'da

Dış piyasalar bu hafta Yunanistan'da yaşanacak gelişmelere odaklandı. Wall Street Journal, AB ülkelerinin Yunanistan için bir destek planı hazırladığını bildirdi.

Avrupa Birliği'nin Yunanistan için bir yardım paketi üzerinde çalıştığı yönündeki haberlerin ardı arkası kesilmiyor.

Son olarak Wall Street Journal, Alman ve Fransız yetkililerin, büyüklüğü 30 milyar Euro'ya varabilecek bir paket üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Haberde planın, Yunan tahvillerinin Almanya ve Fransa'nın kamu bankalarına satılmasını kapsayabileceği ifade edildi. Daha önce de Alman basını 20-25 milyar Euro'luk bir planın varlığından bahsetmişti.

Almanya, Fransa ve Hollanda’nın Yunanistan'a destek olmak için kamu bankaları aracılığıyla Yunan tahvili satın almayı planladığı bildirildi. Yunan basınına konuşan bir Avrupa Parlamentosu üyesi, Almanya’nın 5 ila 7 milyar Euro'luk tahvil almayı planladığını kaydetti. Almanya ve Hollanda haberi yalanlarken, Yunanistan ve Avrupa Komisyonu yorum yapmaktan kaçındı.

Yunanistan'ın destek alabilmesinin yolu bütçe konusunda yeni adımlar atmasından geçiyor. Geçen hafta Atina'da incelemelerde bulunan AB heyeti, Papandreu hükümetinin ek önlem alması gerektiğini belirtti.

Yunanistan Bakanı Louka Katseli ise, Yunanistan'ın kısa süre içinde bütçe açığını kısmaya yönelik yeni adımlar atabileceği kaydetti. Katseli, Papandreu'nun, geçen hafta tamamlanan AB incelemesi sonrası bütçe kısma planını yeniden gözden geçireceğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun 5 Mart Cuma günü gerçekleştireceği Almanya ziyareti de yakından izlenecek. Papandreu'nun, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşüp, son dönemde gerilen yunanistan-almanya ilişkilerini düzeltmeye çalışacağı tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...