Plaza ve AVM'ler kendi binasında kiracı olabilecek!

Özel sektörün kaynak sorununu çözecek yeni bir düzenleme daha hayata geçiyor. Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) uzun süredir üzerinde çalıştığı kira sertifikası yılbaşından itibaren piyasada olacak.

Plaza ve AVM'ler kendi binasında kiracı olabilecek!

Zaman gazetesinin haberine göre, düzenlemenin hayata geçmesiyle birlikte Türkiye'nin önde gelen dev şirketleri sahibi oldukları varlıkları elden çıkarıp kendi binasında belli süreliğine kiracı olabilecek. Karşılığında ise belli süreliğine toplu para alacak.

Talep etmeleri halinde Sabancı Center, İş Kuleleri, Koza Plaza, Metrocity, Polat Tower Residence, Kanyon, Konya Kule Plaza, Tekfen Tower, Mersin Metropol, Ankara Armada ve Karum gibi birçok ofis ve alışveriş merkezi kira sertifikası için başvurabilecek. Kira sözleşmesinin sonunda ise başlangıçta anlaşılan koşullarda kiraya konu gayrimenkulü varlık yönetim şirketi ilk sahibine devredecek. Sistem sayesinde faize duyarlı kesim için yeni yatırım imkanı doğarken, iş dünyasına da ilave kaynak sağlanmış olacak.

Taslağa göre sahip olduğu varlıkları, kiralamak üzere Varlık Kiralama Şirketi'ne devreden anonim şirketin parası vatandaşa veya nitelikli yatırımcıya yapılacak halka arz sonrasında ödenecek. Binasında kiracı olacak işletmenin ödeyeceği bedel kira sertifikası alanlara kâr payı olarak dağıtılacak. Satış süresi içinde satılamayan sertifikalar iptal edilecek. Bu tür yatırım araçları Varlık Kiralama Şirketi'nin talebi ve ilgili borsanın uygun görmesiyle menkul kıymet borsalarında da işlem görebilecek. Taslağın bu ay sonuna kadar tamamlanması bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...