PO'nun cezasına yargı freni

Danıştay EPDK'nın Petrol Ofisi ve iştiraki Erk Petrol'e verdiği para cezalarını iptal etti.

PO'nun cezasına yargı freni

Danıştay 13. Dairesi, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) akaryakıt dağıtım şirketi Petrol Ofisi ve iştiraki Erk Petrol Yatırımları A.Ş.'ye verdiği idari para cezasını iptal etti.

EPDK 2006 yılında lisanssız bayilere satış yaptıkları gerekçesiyle akaryakıt şirketlerine toplam 1.6 milyar lira düzeyinde ceza vermişti.

Daha sonra bu cezalar 10'da 1'i oranında düşürülmüştü. Bu nedenle toplam ceza 160 milyon liraya inmişti.

Bu kapsamda EPDK'nın söz konusu dosyada Petrol Ofisi'ne verdiği 499 milyon lira ceza 49.9 milyon liraya ve Erk Petrol'e verdiği 100.7 milyon lira ceza da 10 milyon liraya düşmüştü.

Böylece Danıştay, Petrol Ofisi ve Erk Petrol'e verilen yaklaşık 60 milyon lira cezayı iptal etmiş oldu.

Petrol Ofisi tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, EPDK'nın verdiği idari para cezalarının iptali talebiyle açtıkları ve daha önce Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nca yürütmenin durdurulmasına karar verilen davalarla ilgili olarak, esastan inceleme yapan Danıştay 13. Daire'nin bu cezaları iptal ettiği vurgulandı.

Enerji sektörü yetkilileri, mahkemenin gerekçeli kararıyla cezanın iptal edildiğini ancak farklı maddelerden konunun yeniden ele alınmasının önünün açıldığını belirtiyorlar.

Mahkemenin kararında, cezanın verildiği hükmün kullanılamayacağına vurgu yapıldığını kaydeden bir enerji hukukçusu, "EPDK, karar çerçevesinde bu dosyayı yeniden ele alabilecek. Söz konusu uygulamalar nedeneyle EPDK yeni cezalar verebilir, bunun yolu açık" şeklinde konuştu.

Petrol Ofisi'nden bir yetkili ise Reuters'a açıklamasında yargının Petrol Ofisi'ni haklı bulduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...