Portekiz AB'ye hemen başvurmayacak

Portekiz'in acil olarak AB yardımı için başvurması beklenmiyor.

Avrupa Birliği'nden üst düzeyli bir kaynak, hükümetin istifa ettiği Portekiz'in bugün başlayacak Avrupa Birliği zirvesinde mali yardım için başvuruda bulunmasını beklemediğini, ancak böyle bir talep ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Yardım paketi talep etmesi önerilerine direnen Başbakan Jose Socrates, hükümetin parlamentoya sunduğu yeni tasarruf tedbirlerinin dün yapılan oylamada reddedilmesinin ardından cumhurbaşkanına istifasını sundu. Socrates bugün televizyonda yayınlanan açıklamasında, tasarruf tedbirlerinin reddedilmesinin, ülkeyi yönetme koşullarını hükümetin elinden aldığını belirtti. Socrates hükümeti, yeni hükümet kuruluncaya kadar geçici olarak görevini sürdürecek.

Yardım talep etmesi için Lizbon'a baskı yapan bazı AB ülkeleri, Lizbon'un direnç göstermeye devam etmesi halinde euro bölgesinde istikrarın tehlikeye gireceğinden endişe duyuyorlar. Ancak bu ülkeler henüz yardım konusunda görüşmelere başlanmadığını belirtiyorlar.

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, Socrates'in zirvede yardım talep edip etmeyeceğine ilişkin soruya yanıt olarak, "Bu sürpriz olur. Şu anda bunu yapmaya yetkili olup olmadığı şüpheli. Ama kesinlikle olmaz da diyemem" dedi.

Kaynak Portekiz'in AB/IMF yardımı talep etmesi halinde paketin büyüklüğü için 80 milyar euronun gerçekçi bir rakam olacağını da teyit etti ve EFSF yardım fonunun bunu rahatlıkla karşılayabileceğini de ekledi.

Sayfa Yükleniyor...