Fed Başkanı Powell: En iyi seçenek kademeli artırımı sürdürmek

Fed Başkanı Powell, "Banka şu anda bundan sonrası için en iyi seçeneğin politika faizini kademeli olarak artırmayı sürdürmek olduğuna inanıyor" dedi.

Fed Başkanı Powell: En iyi seçenek kademeli artırımı sürdürmek

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, “FOMC, güçlü iş gücü piyasası, hedefimize yakın enflasyon ve kabaca dengelenmiş risk görünümü ile birlikte şimdilik en iyi yolun, faiz oranını kademeli olarak yükseltmeye devam etmek olduğuna inanıyor” dedi. 

Powell, ABD Senatosu'nun Bankacılık Komitesi'nde düzenlenen oturumuna katılarak, senatörlere ülke ekonomisine ve para politikasına ilişkin sunum yaptı.

Ülke ekonomisinin şubat ayında yaptığı bir önceki sunumdan bu yana güçlenmeye devam ettiğini kaydeden Powell, iş gücü piyasasının sıkılaşmayı sürdürdüğünü ve enflasyonun yükseldiğini vurguladı. 

"Enflasyonun, son verilere göre petrol fiyatlarındaki artışın etkisiyle yüzde 2’nin biraz üstüne çıktığını" anımsatan Powell, bu gelişmenin Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) uzun vadeli simetrik enflasyon hedefiyle uyum gösterdiğini belirtti. 

Ülke ekonomisinin artan güven, tüketici harcamaları ve yatırımların yanı sıra küresel ekonomiden aldığı destekle sağlıklı bir hızda büyümeye devam ettiğini belirten Powell, “İleriye baktığımızda, FOMC’deki meslektaşlarım ve ben, gelecek birkaç yılda uygun para politikasıyla iş gücü piyasasının gücünü koruyacağını ve enflasyonun yüzde 2 civarında seyredeceğini öngörüyoruz” diye konuştu. 

Powell, öte yandan, ekonominin sık sık beklentilerden daha iyi ya da kötü performans gösterdiğini vurgularken, ticaret politikasına yönelik güncel gelişmelerin nihai sonuçları ve maliye politikasındaki son değişikliklerin ekonomik etkilerini önceden tahmin etmenin zor olduğunu dile getirdi.

"EN İYİ SEÇENEK KADEMELİ ARTIRIMI SÜRDÜRMEK"

Belirsizliklere rağmen ekonominin beklenenden daha yavaş büyümesine yol açabilecek aşağı yönlü risklerin, daha iyi performans göstermesini sağlayabilecek yukarı yönlü riskleri dengelediğini kaydeden Powell, “FOMC, güçlü iş gücü piyasası, hedefimize yakın enflasyon ve kabaca dengelenmiş risk görünümü ile birlikte şimdilik en iyi yolun faiz oranını kademeli olarak yükseltmeye devam etmek olduğuna inanıyor” ifadelerini kullandı. 

Powell'ın sunumunun ardından senatörlerin sorularını yanıtlayacağı oturumun yaklaşık 3-4 saat sürmesi bekleniyor.

VİDEO: ALTIN NASIL NAKİT ARACI OLACAK? (TAKASBANK ALTIN TRANSFER SİSTEMİ'Nİ HİZMETE SUNDU)

Powell, tarifelerin karşılıklı yükseltilmesinin hem ABD hem ticaret partnerlerinin ekonomileri için olumsuz sonuçları olacağını belirterek, "Genel olarak, ticarete açık kalan, tarifeler dahil olmak üzere ticaret bariyerlerini yükseltmeyen ülkeler daha hızlı büyümeye ve verimlilik artışına sahip olurlar" dedi.

Soruların son dönemde yaşanan ticaret gerilimleri ve yükselen tarifelere yoğunlaştığı oturumda, Powell'ın Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasındaki siyasi tartışmaların bir parçası olmamak adına özel çaba sarfetmesi gözlerden kaçmadı.

Powell, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret alanında attığı spesifik adımlar hakkında yorum yapamayacağını belirtmesine karşın serbest ticareti destekleyen açıklamalarda bulunmaktan çekinmedi. 

Art arda gelen sorular üzerine tarifelerin karşılıklı yükseltilmesinin hem ABD hem ticaret partnerlerinin ekonomileri için olumsuz sonuçları olacağını belirten Powell, "Prensip olarak serbest ticaret iyidir. Ülkelerin ticaret bariyerleri olmasını istemeyiz" diye konuştu.

"TARİFELER İŞ GÜCÜ PİYASASINI VE ÜCRETLERİ OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR"

Powell, Trump yönetiminin, attığı adımlarla daha düşük tarifelere ulaşmaya çabaladığına yönelik açıklamalara atıfta bulunurken, şunları kaydetti:

"Sonuçların ne olacağını bilmek çok zor. Eğer süreç herkes için daha düşük tarifelerle sonuçlanırsa, bu için iyi olur. Eğer geniş kapsamlı ürün ve hizmetlere yönelik daha yüksek tarifelerle sonuçlanırsa, o zaman hem bizim hem diğer ekonomiler için kötü olur."

Amerikan iş dünyasında Washington yönetiminin uygulamaya koyduğu tarifelere ve diğer ülkelerin misillemelerine yönelik endişelerin yükseldiğini vurgulayan Powell, karşılıklı tarifelerin, ücretleri ve iş gücü piyasasını olumsuz etkileyebileceğine işaret etti. 

Powell, ayrıca, "Genel olarak, ticarete açık kalan, tarifeler dahil olmak üzere ticaret bariyerlerini yükseltmeyen ülkeler daha hızlı büyümeye ve verimlilik artışına sahip olurlar" değerlendirmesi, yönetimin korumacı ticaret politikalarına karşı üstü kapalı eleştiri olarak yorumlandı. 

"SÜRDÜRÜLEBİLİR ÜCRET ARTIŞININ TEK YOLU VERİMLİLİK ARTIŞI"

Fed Başkanı Powell, senatörlerin Amerikalı çalışanların ücretlerinin uzun süredir kayda değer seviyede artmamasına yönelik sorular üzerine düşük verimlilik artışına işaret etti. 

Verimlilik artışının son 10 yıldır oldukça zayıf kaldığını vurgulayan Powell, "Uzun vadede sürdürülebilir ücret artışına ulaşmanın tek yolu verimlilik artışıdır." dedi. 

Sayfa Yükleniyor...