Pudinglerde kullanılan aroma verici madde yasaklandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, bazı puding, et ürünleri, alkollü ve alkolsüz içkilerde aroma verici olarak kullanılan "p-Mentha-1,8-dien-7-al" maddesinin gıdalarda kullanımını yasakladı.

Pudinglerde kullanılan aroma verici madde yasaklandı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, aroma verici madde olarak "p-Mentha-1,8-dien-7-al" piyasaya arz edilmeyecek ve gıdalarda kullanılamayacak. Bu maddenin ithalatı ve bu maddeyi içeren bir gıdanın ithalatına izin verilmeyecek.

Söz konusu aroma verici madde, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren piyasaya arz edilecek gıdaların üretiminde kullanılmayacak, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce piyasaya arz edilmiş olan ve "p-Mentha-1,8-dien-7-al" adlı aroma verici maddeyi içeren bir gıda, raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesinin (EFSA) verilerine göre, hayvanlarda yapılan deneylerde, bazı puding, et ürünleri, alkollü ve alkolsüz içkilerde aroma verici olarak kullanılan "p-Mentha-1,8-dien-7-al" maddesinin genlere toksik etkide bulunduğu, DNA'ya zarar verdiği tespit edildi.

Sayfa Yükleniyor...