Putin fabrikatörleri hizaya çekince...

Aralarında ülkenin en zengin isminin de bulunduğu işçilerine maaş ödemeyen işadamlarını çevresine toplayan Putin, cebinden çıkardığı anlaşma metnini zorla imzalattı.

Putin fabrikatörleri hizaya çekince...

Rusya'da Başbakan Vladimir Putin, ekonomik krizle mücadele için teşvik programı yerine daha etkili bir yöntem tercih etti.

Rusya ekonomik kriz nedeniyle sık sık protesto gösterilerine sahne olurken, Başbakan Vladimir Putin de gerekli önlemleri almadığı için eleştirilerin odağındaydı. Popülaritesi azalmaya başlayan Başbakan Vladimir Putin, son hamlesiyle yeniden işçilerin gözdesi oldu.

Ruslar, Başbakan Putin'i televizyonlarda dün oldukça sinirli bir halde gördüler. 22 bin kişinin yaşadığı sanayi kenti Pikalovo'da ard arda fabrikaların kapanması ve maaşlarının ödenmemesiyle ilgili şikayetler Putin'i öfkelendirdi. Bölgedeki işadamlarını Pikalovo'ya çağırdı.

Putin, bir yandan fabrikaları gezerken diğer yandan da işadamlarını azarlamaya başladı. Rusya Başbakanı, işadamlarına "Fabrika neden bu hale geldi? Burasını çöp yığınına çevrimişsiniz" dedi.

Daha sonra işadamlarını bir masa etrafında topladı. Masada oturan işadamlarının hepsi takım elbise giymişti ve kravat takmıştı. Putin ise spor kyafetiyle çok sinirliydi.

Fabrikatörleri hizaya çeken Putin, işadamlarına öfkesini "Sizin bencilliğiniz ve cimriliğiniz beni buralara kadar getirdi. Ya paralarını ödersiniz ya da fabrikalarınızı millileştiririm" sözleriyle dile getirdi.

Şartları devlet tarafından belirlenen anlaşma metnini cebinden çıkarıp uzattı. Putin, işadamlarına "Neden herkes benim geleceğimi öğrenince hamamböcekleri gibi dolaşmaya başladı? Neden daha önce karar almadınız?" sorularını yöneltti.

Ülkenin en zengin ismi Oleg Deripasko'nun imzasının eksik olduğunu görünce, canı daha da sıkıldı. Deripasko'ya eliyle gel işareti yapan Putin, kalemini ünlü işadamının önüne atarak "Senin imzanı göremedim. Buraya gel ve imzala. Kalemimi geri vermeyi de unutma" diye konuştu.

Putin'in işadamlarına son sözü "Siz kendi aranızda anlaşamazsanız, biz icabına bakarız. Teşekkürler, iyi şanslar" oldu.

Putin kentten halkın sevgi gösterileri arasında ayrıldı.

Pikalova ve çevresindeki fabrikalarda çalışan binlerce işçi, aylardır maaş alamıyordu. İşçiler, şehirlerarası yolu kapatarak eylem yapmış ve sorunu bizzat Putin'in gelerek çözmesini istemişti.

Putin fabrikatörleri hizaya çekince... - 1

BİR BAKIŞTA RUSYA EKONOMİSİ
Enerji ülkesi Rusya krizden en çok etkilenen ülkelerden biri. 2008'i yüzde 5.6 büyümeyle kapatan Rus ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yüzde 23.2 daraldı. Rusya'nın ekonomik üretimi de bir yıl önceyle karşılaştırıldığında yüzde 9.5 düştü. Ekonominin bu yıl yüzde 6 küçülmesi tahmin ediliyor.

Artan petrol fiyatlarının desteğiyle sekiz yıl boyunca ortalama yüzde 7 büyüme gösteren Rus ekonomisi, ihracatının en önemli kalemi olan petrolün fiyatının düşmesi, yatırımcıların Rusya'dan milyarlarca doları çekmesi ve sanayi üretiminin azalmasıyla gerilemeye başladı.

Rusya'nın GSYH'sinin yıl sonunda 512,9 milyar dolar azalarak, 1 trilyon 676 milyar 586 milyon dolardan, 1 trilyon 163 milyon 645 milyon dolara inmesi bekleniyor.

Sayfa Yükleniyor...