Raiser: Ülkeler Türkiye'yi model alıyor

Dünya Bankası'nın yeni Türkiye Direktörü Raiser, bölgede Türkiye'ye model olarak bakan ülkeler olduğunu söyledi. Raiser, cari açığın düşmesini ve istikrarlı hale gelmesini beklediklerini kaydetti.

Raiser: Ülkeler Türkiye'yi model alıyor

Yeni yılla birlikte, Dünya Bankası Türkiye Direktörü de değişti. Yaklaşık bir ay önce Türkiye'ye gelen yeni Direktör Martin Raiser NTV'nin sorularını yanıtladı.

Yunanistan'la ilgili konuşan Raiser "Yunanistan'la ilgili anlaşmadan mutluluk duyarız. Euro Bölgesi ve Yunanistan için sorunları çözmeyecek ama büyük bir adım" dedi.

Türkiye'yle ilgili değerlendirme yapan Raiser şunları söyledi: "Türkiye ihracatını artırmayı hedefleyecektir. Biz küresel piyasalardaki risklere de bakıyoruz. Türkiye de dışarıdaki gelişmelerden etkilenecektir.

Türkiye'de şu anda mali piyasalar ve mali araçlar hanelere çok fazla seçenek sunmuyor. Banka hesaplarını kullanıyor pek çok kişi. Türkiye insanların çok tasarruf yapması için çok fazla seçenek ortaya koyabilir.

Bizim sağlayacağımız para önemli görünmüyor. Daha önce yılda 2 milyar dolar sağlıyorduk. 1.1 milyar dolara düşüreceğiz. Kriz sonrasında bu oranlar daha farklılaşabilir. Enerji verimliliği, KOBİ'ler, eğitimde yapılacak yatırımlara destek verilecek. Türkiye'ye bölgede model olarak bakan ülkeler var. Tüm bu ülkeleri birbirine bağlamak, deneyimleri paylaşmak çok önemli.

CARİ AÇIĞIN DÜŞMESİNİ BEKLİYORUZ
Cari açığın düşmesi beklentilerimize paralel. İç talebin 2011'e göre biraz daha az olduğunu görüyoruz. Cari açığın düşmesini ve istikrarlı hale gelmesini bekliyoruz.

Türkiye'nin para politikası geçtiğimiz 6 ayda sıkılaştırıldı. Bu da kredilere yansıdı. Sıkı para politikasının çok büyük bir önemi var."

Dünya Bankası Başkanlığı adaylarını değerlendiren Raiser, Kemal Derviş konusunda "Ben Derviş'le görüşmek istiyorum. Kurumda önemli bir konuma sahip" dedi.

Sayfa Yükleniyor...