Reel sektör 13 ay sonra iyimserleşti

Reel kesim güven endeksi 13 ay sonra iyimser görünüme geçti.

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre Reel Kesim Güven Endeksi Temmuz'da 13 ay aradan sonra ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm anlamına gelen 100 seviyesinin üzerine çıktı.

TCMB, Reel Kesim Güven Endeksi'nin Temmuz'da bir önceki aya göre 0.7 puan artarak 100.1 seviyesinde gerçekleştiğini açıkladı.

Endeksin 100 değerinden büyük olması ekonomik faaliyetlerde iyimser görünüm, 100'den küçük olması ekonomik faaliyetlerde kötümser görünüm, 100 olması ise ekonomik faaliyetlerde istikrarlı görünüm olduğunu gösteriyor. ;

TCMB endeksi etkileyen faktörleri ise şöyle açıklandı: "Sırasıyla, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, mevcut mamul mal stok miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam beklentisi ve sabit sermaye yatırım harcaması endeksi artış yönünde etkilerken,

genel gidişat eğilimi, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı ve gelecek üç aydaki üretim hacmine ilişkin değerlendirmeler endeksi azalış yönünde etkileyen faktörler olmuştur."

Şubat ayından itibaren artış gösteren endeksin üçer aylık hareketli ortalamaları ise Temmuz ayında bir önceki aya göre 5 puan artarak 98.8 oldu.

Sayfa Yükleniyor...