Rekabetçilikte İstanbul lider

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun araştırmasına göre, rekabetçilik sıralamasında en üst sırada İstanbul yer alırken, 81 il arasında en düşük rekabet gücüne sahip il Şırnak oldu.

Rekabetçilikte İstanbul lider

Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu (URAK), Türkiye’deki tüm illeri kapsayan ‘İllerarası Rekabetçilik Endeksi 2007-2008’ araştırmasını yayınladı. Araştırmanın sonuçlarına göre, İstanbul 100 üzerinden 83.53 puan ile Türkiye’nin en yüksek rekabet gücüne sahip ili olarak belirlendi.

İstanbul’un en yakın takipçisi 48.19 puan ile Ankara olurken, ilk beşteki diğer iller sırasıyla İzmir, Bursa ve Kocaeli olarak sıralandı. Araştırmada 4.59 puan ile Şırnak, Türkiye’nin en düşük rekabet gücüne sahip ili olarak yer aldı.

YAŞAM KALİTESİNDE ANKARA ÖNDE
İstanbul; Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik; Ticaret Becerisi ve Üretim Potansiyeli ile Erişebilirlik değişkenlerine göre de birinci sırada yer alırken; Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi’nde birinciliği, başkent Ankara’ya bıraktı. Beşeri Sermaye ve Yaşam Kalitesi Alt Endeksi’ne göre Türkiye’nin en güçlü illeri sırasıyla Ankara, İstanbul, Eskişehir, İzmir ve Antalya olarak sıralandı.

MARKALAŞMADA KONYA VE KAYSERİ
Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik Alt Endeksi’ne göre İstanbul, Ankara ve Bursa’yı, Konya ve Kayseri takip ederek, bu iller ilk beş arasına girdi. Markalaşma Becerisi ve Yenilikçilik’te İstanbul’un 100 puan aldığı sıralamada, başkent Ankara 25.84 ile ikinci sırayı aldı.

ERİŞİLEBİLİRLİK ALT ENDEKSİ’NDE HATAY ANKARA’YI GEÇTİ
İllerarası Rekabetçilik Endeksi’nin dört ana değişkeninden biri olan ‘Erişilebilirlik’ ile ilgili yapılan sıralamada ilk 5’e giren iller arasında Hatay dikkat çekti. İstanbul, İzmir ve Kocaeli’nin ardından 64.72’lik puan ile dördüncü sırada yer alan Hatay, böylece 63.54 ile beşinci sırada olan Ankara’nın önünde yer aldı.

KOÇ: REKABETÇİ OLMAKTAN BAŞKA ÇIKIŞ YOL YOK
URAK Başkanı Ali Koç, yapılan çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi: Dünya Ekonomik Forumu’nun yayınlamış olduğu 2008-2009 Küresel Rekabetçilik Raporu’nda, Küresel Rekabetçilik Endeksi bazında 2007-2008 döneminde 53. olan Türkiye’nin, 2008-2009 döneminde 63. sıraya kadar gerilediğine dikkat çeken Ali Koç, “Gelişmekte olan ülkelerde rekabetçilik konusundaki ilerleme, gelişmiş ülkelerin üstünlüğüne karşı bir tehdit potansiyeli taşımaktadır. Bu mücadelede en başa güreşmek isteyen ülkelerden biri olan Türkiye, belirgin rekabet avantajlarına rağmen, neden rekabetçi yapısında bir kayıp yaşadığını iyi analiz etmeli ve en kısa sürede performansını artırarak, gerçek potansiyelini ortaya koymalıdır” dedi.

Sayfa Yükleniyor...