Rekor yolsuzluğun kahramanına ev hapsi

Yatırımcıları 50 milyar dolardan fazla dolandırmakla suçlanan Nasdaq Borsası’nın eski başkanı Madoff ev hapsine alındı.

Rekor yolsuzluğun kahramanına ev hapsi

Dünyanın en büyük mali yolsuzluğu olabilecek bir skandalın odağında yer alan New Yorklu yatırımcı Bernard Madoff ev hapsine alındı.

Madoff, yatırımcıları 50 milyar dolardan fazla dolandırmakla suçlanıyor. Geceleri evinden çıkmasına yasak konan Madoff, elektronik pranga takmakla yükümlü.

Amerika’nın önde gelen hedge fon yöneticilerinden olan Madoff, 10 milyon dolarlık kefalet bedelini bulabilmek için de evlerini de mahkeme emanetine devretti, pasaportlarına el kondu.

Bir başka gelişme ise, Adalet Bakanı Michael Mukasey’in kendi kendini dosyadan azletmesi oldu. Adalet Bakanlığı, Mukasey’in aldığı kararın gerekçesini ya da dosyadan çekilmesine neden olan çıkar çatışmasının nedenlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı. Ancak, Mukasey’in oğlu, Madoff’un şirketinde önde gelen bir yetkilinin avukatı olduğunu açıkladı.

SORUŞTURMA DOSYASI
Madoff dosyası, Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu’nu da sıkıntıya soktu. Dün kurul yetkilileri, kendilerine 10 yıl önce Madoff’un yasadışı faaliyetlerine ilişkin ihbarlar ulaştığı iddialarını soruşturmaya başladıklarını açıklamışlardı.

Yine Amerikan Sermaye Piyasası Kurulu yetkilileri, eski avukatlarından biriyle Bernard Madoff’un bir akrabası arasındaki bağlantıları da incelemeye başladıklarını duyurdu.

Amerikan borsasının üst düzey yöneticiliğini de yapmış olan Madoff, perşembe günü tutuklanmıştı.

‘PONZİ YOLSUZLUĞU’ NASIL İŞLİYORDU?
Faaliyet gösterdiği dönemde ise, yatırımcılarına yüzde 10 civarında kâr payı ya da faiz ödüyordu. Madoff’un “Ponzi yolsuzluğu” olarak bilinen ve adını efsanevi İtalyan asıllı Amerikalı dolandırıcı Charles Ponzi’den alan bir yatırım sistemi işlettiği anlaşılıyor. Bu sistemde yatırımcılar yüksek kâr vaadiyle paralarını bir fona yatırmaya ikna ediliyor.

Fakat bu yüksek kâr, hisse senetleri, gayrimenkul ya da diğer yatırım araçları kullanılarak elde edilmiyor. Operasyon yeni yatırımcıların paralarının eski yatırımcılara devredilmesinden ibaret.

Borsalar yükselirken ve yatırımcılar kâr paylarını alırken sistem sorunsuz işliyor, ancak son dönemde yaşandığı gibi çok sayıda yatırımcı parasını aynı anda talep edince sistem çöküyor. Çünkü herkese parasını iade edebilecek miktarda yeterli bir fon bulunmuyor.

MAĞDUR LİSTESİ KABARIK
Madoff’un soruşturma geçirmekte olduğu soruşturma dosyasının mağdurları listesi ise giderek kabarıyor. Amerika’nın önde gelen yayıncılarından ve Madoff’un müşterilerinden olan Mort Zuckerman, sakin bir değerlendirme yapamayacağını belirterek, “Yalnızca insanların ömür boyu biriktirdikleri parayı değil, yardım kuruluşlarının fonlarını da dolandıran bir kişinin geceleri rahat uyuyabileceğini düşünemiyorum” diye konuştu.

Aralarında Madoff’un şirketlerinde yatırımları olan İspanya bankası Santander, İngiliz bankası HSBC’nin de bulunduğu bazı bankaların milyar dolarla ifade edilen miktarda kayıpları olduğu bildiriliyor.

Sayfa Yükleniyor...