Resesyon depresyona dönüşebilir

Ünlü yatırımcı Wılbur Ross, Obama'nın güvenin tesisi konusundaki çalışmalarını olumlu buluyor. Ross'a göre, krizle mücadelede gerekli adımlar atılmazsa resesyon depresyona dönüşebilir.

Resesyon depresyona dönüşebilir

WL Ross & Co.'nun CEO'su ve Yönetim Kurulu Başkanı Wılbur Ross, ABD'nin dört bir yanındaki insanların korku içinde olduğunu söyledi.

CNBC Amerika'nın sorularını yanıtlayan Ross'a göre, Obama'nın güvenin tesisi adına yaptığı çalışmalar olumlu.

Ross, "Amerika'nın her yerinde insanlar işlerini, evlerini ve bankadaki birikimlerini kaybetmekten korkuyor. Bu psikolojide kimse tüketim harcaması yapmaz. Obama'nın piyasada güvenin tesisine yönelik konuşmalar yapması bu açıdan önemli ve olumlu" dedi.

Ross, mortgage piyasasına ilişkin olarak şunları söyledi: "Mortgage piyasasındaki 11 milyar dolarlık toplam hacmin 4 milyar dolarlık kısmı devlet destekli kuruluşlara ait. Dolayısıyla bence, mortgage piyasasında sadace devlet tarafından değil, özel sektör tarafından desteklenen kuruluşların da planlara dahil edilmesi gerekli. Diğer yandan, borçların yeniden yapılandırılması sayesinde pek çok konut sahibi mahkemeye başvurmadan borcunun vadesini uzatabiliyor. Federal Tasarruf Sigorta Fonu mortgage kredisi alanların yüzde 55'inin 6 ay içinde borcunu ödeyemeyeceğini tahmin ediyor. Biz haftada 1000 krediyi yeniden yapılandırıyoruz ve bizim müşterilerimiz için bu oran yüzde 15-20'lerde."

Krizle mücadelede gereken adımların atılmamasının durgunluğu depresyona çevirebileceğini kaydeden Ross, "Şu anda, enflasyon gibi, para politikalarıyla nispeten kolayca çözülebilecek bir sorun söz konusu değil, deflasyon riskiyle karşı karşıyayız. Federal borcun artması ise başka bir zaman dert edilmeli. Diğer yandan, belli bir varlık düzeyinin üzerindeki kişilerden alınan vergi artacak. Ancak, konut fiyatları ve tüketici güveni düşerken hiçbir şey yapılmaması söz konusu olamaz. Gerekli önlemler alınmazsa resesyon değil depresyon kelimesini telaffuz etmeye başlarız."

Sayfa Yükleniyor...