Roubini: ABD yıl sonunda resesyondan çıkar

ABD'li ünlü ekonomist Roubini, bazı ekonomistlerin beklentisinin aksine ABD ekonomisinin yıl ortasında değil, yıl sonuna doğru muhtemelen resesyondan çıkacağını söyledi.

Roubini: ABD yıl sonunda resesyondan çıkar

Küresel krizi 2006 yılında öngören 'kriz kahini' lakaplı ABD'li ünlü ekonomist Nouriel Roubini, Güney Kore'nin başkenti Seul'de bir teknoloji forumu sırasında gazetecilere yaptığı açıklamada, ''ilerlemeci ekonomik açılım ve liberalleşmenin önceden merkezden kontrol edilen ekonomide bile faydalı değişikliklere yol açabileceğini düşünüyorum'' dedi.

Çin modelinin daha önce merkezi planlı ekonominin önemli siyasi değişiklikler olmaksızın nasıl liberalleşebileceğini ve ekonomik açıklığın ''bir tehdit olmadığını'' gösterdiğini belirten Roubini, hükümetin istihdam sağlaması ve geliri artırması halinde rejimin uzun süre iktidarını koruyabileceğini ve ekonomik liberalleşmenin bir ülke için yararlı olabileceğini kaydetti.

Çin, Vietnam ve bölgedeki diğer ülkelerin başarısının bu görüşü desteklediğini bildiren Roubini, ''Ancak, (Kuzey Kore'nin) bu mesajı dinleyip dinlemeyeceğinden emin değilim'' dedi.

Son yıllarda ekonomilerini yabancı yatırımlara açan Çin ve Vietnam'ın hızla büyüdüğünü ve yaşam standartlarının da yükseldiğini belirten Roubini, bu ülkelerde bir yandan da hale Komünist rejimlerin varlığını sürdürdüğünü kaydetti.

TÜNELİN SONUNDA IŞIK GÖRÜNÜYOR
Küresel ekonomiye de değinen Roubini, bazı ekonomistlerin beklentisinin aksine ABD ekonomisinin yıl ortasında değil, yıl sonuna doğru muhtemelen resesyondan çıkacağını ve bir ya da iki yıl sadece yaklaşık yüzde 1 büyüyebileceğini ifade etti.

Roubini, ''Düzelmenin eli kulağında olduğuna dair çok fazla iyimserlik olduğunu düşünüyorum. Makul bir veri değerlendirmesi dibe çok yakın olduğumuzu ve tünelin sonunda ışığı gördüğümüze işaret ediyor, ancak bu uzun bir zaman alacak ve aksi durumda düzelme daha zayıf olacak'' diye konuştu.

Çin ekonomisinin büyümesinin bu yıl yüzde 6'ya gerilemesini beklediğini söyleyen Roubini, istihdamı desteklemesi için yüzde 10'a yakın büyüme ihtiyacı olan Çin için bu durumun hiç de iç açıcı olmadığına dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...